Magasinet KLASSISK logo
Magasinet KLASSISK logo

PLADENYT

Schönbergs harmonilære og indianerkultur

02/01-18
 | Magasinet KLASSISK pladenyt
Bortset fra Grieg kender vi danskere forsvindende få norske komponister. Hvis man vil udvide sit kendskab, kunne David Monrad Johansen (1888-1974) være et sted at begynde. Et nyt album viser nogle sider af en mand, der søgte at vriste sig fri af Griegs indflydelse og blandt andet fordybede sig i Schönbergs harmonilære, neoklassicisme og amerikansk indianerkultur. Det er en renfærdig musik præget af energien i norsk folkemusik. En anden ting er, at David Monrad Johansen som barn flyttede fra den isolerede provins Nordland til Oslo og siden længtes tilbage til fødestedet. Han uddannede sig som pianist i hjemlandet og lærte derefter teoretiske studier i Berlin i 1915, Paris i 1928 og Leipzig i 1933. Landsmanden Fartein Valen introducerede ham til atonalt kontrapunkt, men det tonale og modale tonesprog trak mere end avantgardens abstraktioner. Der er noget tidsløst over David Monrad Johansens musik i den forstand, at den er sin egen og ikke lader sig rive med af skiftende modeluner.
David Monrad Johansen: Chamber Music | Simax PSC1334

Magasinet KLASSISK nyheder

Læs også: Nordiske violinkoncerter vender tilbage | Tendens Nordiske koncerter

Magasinet KLASSISK nyhedsbrev

FLERE PLADENYHEDER

Først på pletten | Magasinet KLASSISK pladenyt

Først på pletten

Franske Joseph Bodin de Boismortier var noget af en stjerne og så god til at tjene penge, at mæceners støtte ikke var nødvendig.

Kaufmann som fransk digter | Magasinet KLASSISK pladenyt

Kaufmann som fransk digter

Der har været vrænget ad Londonoperaen med Kasper Holten i spidsen og en påstået smag for grimhed og intellektualisering, men lige netop disse aspekter er gennet væk i David McVicars iscenesættelse af Umberto Giordanos verismeopera.

NYHEDER

Biennalen Njord byder på Nordic Noir | Vinterfestival | Magasinet KLASSISK nyhed

Biennalen Njord byder på Nordic Noir | Vinterfestival

»Jeg savnede ny musik, der ikke enten var hardcore modernisme eller klassisk musik«

ANMELDELSER

Saint-Saëns: Klaverkoncert nr. 3, Romain Decharmes (klaver), Malmö Symfoniorkester, dir. Marc Soustrot, Naxos 8.573477 | Magasinet KLASSISK anmeldelse

En afdæmpet bryllupskage

En ny serie indspilninger af Saint-Saëns’ fem klaverkoncerter er undervejs fra Malmö.

ARTIKLER

Kurt Elling
»Jeg har dirigeret ‘Götter-dämmerung’ og ‘Die Meistersinger von Nürnberg’, og jeg døde ikke af det, og jeg brød heller ikke sammen«
Joana Mallwitz, dirigent

ANNONCER

Magasinet KLASSISK abonnement

Mogens Dahl Koncertsal