Bestil gaveabonnement på magasinet KLASSISK Magasinet KLASSISK logo
Bestil gaveabonnement på magasinet KLASSISK
Magasinet KLASSISK logo

PLADENYT

Med vanviddet hængende i luften

31/05-17
 | Magasinet KLASSISK pladenyt
Han vendte ryggen til publikum under deres bragende bifald, den største succes han nogensinde skulle få af publikum såvel som af kritikere. Men ‘Gurre-Lieder’ blev lidt af et smertensbarn for Arnold Schönberg omkring premieren i 1913. Arbejdet med den gigantiske kantate påbegyndte han tretten år tidligere som bidrag til en konkurrence, men nåede ikke deadline og lagde det ufærdige partitur på hylden. Da han omsider færdiggjorte det, havde stilen i hans øvrige værker ændret sig til abstrakt atonalitet, som folk rynkede på næsen af - derfor hans ambivalens med sin kantates succes.
Den Nederlandske Nationalopera fik idéen at iscenesætte det ellers koncertante værk i 2014, og resultatet kan man nu se på dvd. ‘Gurre-Lieder’ er skrevet for fem sangsolister, en fortæller, kor og et meget udvidet orkester og er et trekantsdrama mellem kong Valdemar, hans elskerinde Tove og den jaloux dronning Hedvig. New York Times kaldte liveopførelsen (instrueret af Pierre Audi) for »en åbenbaring « og mente, at det gjorde værket klarere og mere fokuseret at opføre det scenisk. Audi udvider birollernes betydning, selvom de ifølge I.P. Jacobsens tekst først optræder til sidst. Handlingen er henlagt til en hjemsøgt industriby i forfald med døde soldaters genfærd, der trækker af sted med hesteådsler og en uhyggelig nar med en hvid ballon. »Et skræmmende hudløst portræt af en æra på kanten af udryddelse med vanviddet hængende i luften«, skrev Financial Times.
Schönberg: Gurre-Lieder | Opus Arte OA1227D

Magasinet KLASSISK nyheder

Læs også: Salonen fornyr for evigt med ensemble

Magasinet KLASSISK nyhedsbrev

FLERE PLADENYHEDER

Korværker i fin form | Magasinet KLASSISK pladenyt

Korværker i fin form

Vi var heldige, da kordirigenten Paul Hillier slog sig ned i Danmark, og han bor her stadig.

Odense Symfoniorkester og konkurrencevinder | Magasinet KLASSISK pladenyt

Odense Symfoniorkester og konkurrencevinder

Schweizeren Sebastian Jacot vandt forrige år Carl Nielsen Fløjtekonkurrencen og udgiver nu sammen med Odense Symfoniorkester tre fløjtekoncerter.

NYHEDER

Hans og Grete på lossepladsen | Operaanmeldelse | Magasinet KLASSISK nyhed

Hans og Grete på lossepladsen | Operaanmeldelse

Opsætningen af Humperdincks eventyropera bliver reddet af kombinationen af uhygge og himmelsk skønhed.

ANMELDELSER

Saint-Saëns: Klaverkoncert nr. 3, Romain Decharmes (klaver), Malmö Symfoniorkester, dir. Marc Soustrot, Naxos 8.573477 | Magasinet KLASSISK anmeldelse

En afdæmpet bryllupskage

En ny serie indspilninger af Saint-Saëns’ fem klaverkoncerter er undervejs fra Malmö.

ARTIKLER

Kurt Elling
»Folk er generelt meget nysgerrige – og der bliver spillet så meget musik, vi har hørt så mange gange før, at publikum faktisk er tørstige efter noget andet«
Christina Åstrand, violinist

ANNONCER

Mogens Dahl Koncertsal

Magasinet KLASSISK abonnement