Nyhed

Erotisk gyseropera på Fyn

Komponist Niels Marthinsen er aktuel med ny kammeropera om advokaten Miss Utterson, hvis liv bliver vendt på hovedet, da hun indleder et forhold til Dr. Jekyll og Mr. Hyde.

Af Malene Wichmann

I kammeroperaen ‘Dr. Jekylls advokat’ er advokaten Jane Utterson på sporet af Dr. Jekyll og Mr. Hydes hemmelighed og overrasker samtidig sig selv ved at blive tiltrukket af den voldsomme Mr. Hyde.
Operaen er komponist Niels Marthinsen og librettist Eva Littauers version af R.L. Stevensons roman om ‘Dr. Jekyll og Mr. Hyde’: En af litteraturens mest uhyggelige personlighedsspaltninger. At gøre advokaten til hovedperson var Eva Littauers idé, fortæller Niels Marthinsen:
»Eva fandt på at bringe en ny person i spil, som kunne se Dr. Jekyll og Mr. Hyde udefra. Vi bruger advokaten, der også optræder i romanen. Men vi har gjort Mr. Utterson til Miss Utterson«.

Et erotisk blik på historien
At vende og dreje klassikerne er ikke ukendt for makkerparret Marthinsen og Littauer. I 2011 skabte de sammen operaen ‘Snehvides spejl’, hvor det var eventyret om Snehvide, de vendte på hovedet. Efter premieren spurgte Jesper Buhl fra Den Fynske Opera, om de havde lyst til at fortsætte samarbejdet. Det havde de. Denne gang skulle det være en kammeropera, og det har haft stor betydning for valget af historien, fortæller komponisten.
»Vi ledte efter et emne med et stærkt psykologisk spil, der ville fungere som kammeropera«, forklarer han.
I jeres opera er Jane Utterson blevet én af hovedpersonerne. Hvordan udvikler hun sig gennem operaen?
»Det er en nul-til-hundred-udvikling. Hun har et lille advokatkontor hjemme, hun er single, og hendes dominerende mor bor ovenpå. Hun har intet forhold til mænd og erotik, før hun møder først Dr. Jekyll og dernæst Mr. Hydes seksuelle urkraft. Det åbner noget godt, men ender naturligvis galt«.
Da du skrev ‘Snehvides spejl’, beskrev du musikken som ‘nutidig operamusik’. Hvordan er musikken i den nye opera?
»I ‘Snehvides spejl’ arbejdede jeg med at blande ny klassisk musik og popmusik. I ‘Dr. Jekyll’ er vandene mere delte. Popmusikken dukker op, når personerne føler, at de har brug for at udtrykke sig i en arie«.
Hvilke tanker har du gjort dig om at skrive en kammeropera?
»At det ikke må blive en stor opera i mini-format. En kammeropera skal ikke være ‘Tosca’ i et kosteskab. Jo, okay, måske ville lige præcis ‘Tosca’ fungere. Men man skal i hvert fald undgå scener, hvor man forventer kor og orkester, og i stedet holde fokus på sangerne og det psykologiske spil. Jeg ønskede heller ikke, at orkestret skulle være et mini-symfoniorkester, og har valgt at instrumentere det med to klarinetter, to basuner, violin, cello, slagtøj og accordeon. Musikken knytter sig til de enkelte personer, deres tanker og handlinger, og når den dukker op hos de andre, betyder det noget. Jeg varierer for eksempel også slagtøjet, så der bliver brugt vibrafon i 1. akt, og stortromme i 2. akt. Der kommer godt gang i stortrommen, skal jeg hilse og sige. Det kulminerer i en voldtægt, hvor det ikke er helt tydeligt, hvem der tager hvem!«.

Oplev Dr. Jekylls advokat
‘Dr. Jekylls advokat’ spiller på Den Fynske Opera 14.-29. marts.
Niels Marthinsen har skrevet musikken, Eva Littauer er librettist, Anne Barslev instruerer, og blandt de medvirkende er Helene Gjerris, Elsebeth Dreisig, David Danholt og Thomas Storm.

Foto: Skovdal & Skovdal

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER