Nyhed

Det Jyske Ensemble lukker

Udkantsdanmark er blevet endnu fattigere på klassisk musik. Det Jyske Ensemble, som siden 1988 har været en lokal dynamo i området Viborg-Skive-Struer, besluttede i går at trække stikket ud, efter at et sidste håb for igen at opnå støtte fra Statens Kunstråd var ude.

Det Jyske Ensemble har haft status som såkaldt basisensemble, men i 2009 besluttede det daværende musikudvalg i Statens Kunstråd at fjerne tilskuddet på 5 mio. kr. med virkning fra 2011. De seneste måneder har en ny ensemblechef kæmpet for at få millionstøtten genetableret, hvilket altså ikke har båret frugt.

Fra kulturministerielt hold blev det sidste år besluttet, at basisensemble-puljen på 30 mio. kr. skulle reduceres til 25 mio. kr., hvilket indebar, at et af de fem klassiske basisensembler skulle miste deres status. Én af de fem millioner blev lagt i en ny udviklingspulje, som de resterende basisensembler kunne søge midler fra. De øvrige fire mio. kr. bruges til bl.a. tilskud til andre ensembler inden for alle mulige genrer, siger Kulturstyrelsens kontorchef, Henrik Wenzel Andreasen, til KLASSISK.

En del af basisensemblernes arbejdsopgaver er formidlingsaktiviteter i form af undervisning og skolekoncerter, ud over kunstneriske projekter såsom koncerter. Det Jyske Ensemble opnåede sidste år 500.000 kr. i støtte til koncertvirksomhed fra Statens Kunstråd og modtog 3 mio. kr. fra Viborg, Skive og Morsø kommune. På den måde fortsatte Det Jyske Ensemble med reduceret bemanding – da de var basisensemble var de ni musikere, derefter fortsatte de med fem musikere på deltid og dermed mindre mulighed for kunstnerisk udfoldelse.

Kommunerne har nu valgt at trække sig, da Statens Kunstråd ikke vil genetablere millionstøtten. Det ærgrer den nuværende formand for Statens Kunstråd, komponist og tidl. konservatorierektor Erik Bach: “Jeg forstår ikke, at borgmestrene ikke fastholder deres bevillinger og viser, at de er glade for Det Jyske Ensembles arbejde”, siger han til KLASSISK. “Vi har givet 500.000 kr. til deres koncertaktiviteter, og vi vil fortsat være åbne for det. Jeg er forundret over deres [borgmestrenes] beslutning. Man kan ikke forvente, at der skal være statskroner til alt, der foregår”.

Hvordan vurderer du behovet for at have et ensemble i Skive-Viborg-Struer-området?
“Vi har ikke i vores udvalg diskuteret, hvor der er særlige behov. Storstrøms Kammerensemble dækker hele Sjælland og Lolland-Falster, og der er tre, som dækker Jylland. Så der er en vis spredning”.

Samtidig med Det Jyske Ensembles fratagelse af støtte er den rytmiske musik blevet opprioriteret. Aarhus Jazz Orchestra (tidl. Klüvers Big Band) har næsten fået fordoblet deres tilskud, så det i 2012 og 2013 modtager 5 mio. kr. fra Statens Kunstråd.
prm

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER