Tivoli Sommerklassisk 2019 Magasinet KLASSISK logo
Magasinet KLASSISK logo

NYHED

Barenboim afviser kritik som smædekampagne

27/02-19
Barenboim afviser kritik som smædekampagne | Magasinet KLASSISK nyhed
En kritisk artikel om Daniel Barenboim i det klassiske online-magasin, Van, har skabt stort postyr i Staatsoper Berlin i den tyske hovedstad. I artiklen retter tolv anonyme, tidligere og nuværende ansatte fra operaens orkester, Berlin Staatskapelle, en kras kritik af chefdirigentens ledelsesstil og anklager ham for at være mere end blot almindelig lunefuld, aggressiv, utålmodig og uretfærdig.

De anonyme kilder fortæller om adskillige tilfælde af en direkte, personlig hetz mod flere af orkestrets medlemmer, ligesom Barenboim angiveligt heller ikke er bange for korporligt at tage fat i musikerne, når han er utilfreds både ved prøver og koncerter. Ifølge online-magasinet har det gennem årene skabt et arbejdsmiljø, der er præget af en generel angst for hans autoritære stil som leder, og det har medført, at musikerne ikke tør sige fra på grund af frygt for Barenboims repressalier.

Staatsoper afviste efterfølgende at kommentere kritikken, fordi kilderne var unavngivne. Men nu er tre af musikerne stået frem og har udtalt sig til BR Klassik, Bayerische Rundfunks klassiske kanal. Én af dem, den danske basbasunist Martin Reinhardt som i dag spiller i Copenhagen Phil, var tilknyttet Staatskapelle i 13 år. Han endte i 2015 med at sige sin stilling op i et af Tysklands største og internationalt mest ansete orkestre på grund af Barenboims opførsel, der skabte stress og søvnløshed blandt musikerne.

»Jeg var altid bange for at gå på arbejde, bange for hans temperament. Nogle gange var Barenboim meget lunefuld, og så kom det som et lyn fra en klar himmel. Enten som pludselige humørsvingninger, eller også afreagerede han på nogen uden nogen særlig grund, efter min mening«, fortæller Reinhardt, der opsagde sin stilling af »personlige årsager« efter at have orienteret operaens administrerende direktør om problemerne.

Et andet kapelmedlem, slagtøjsspilleren Willi Hilgers som spillede 16 år under Barenboim, udviklede forhøjet blodtryk og var kun i stand til bevare jobbet ved hjælp af behandling med anti-depressiv medicin. Hilgers spiller i dag i Bayerische Staatsoper.

Ifølge tyske medier har problemerne med dirigentens koleriske ledelsesstil været kendt i mange år men har fået lov til at fortsætte, fordi Barenboim i den grad er en kunstnerisk og politisk magtfaktor i Berlin. Siden han startede i 1992 har han formået at rejse statsoperaen efter tidligere østtysk armod og sætte både den og byen på det kulturelle verdenskort. Han har fået det, som han ville have og er lykkedes med at skaffe mange penge til operaen, selv i svære økonomiske tider. Og ofte ved at true med at gå, hvis han ikke fik sin vilje.

Selv afviser Barenboim kritikken, som han kalder en smædekampagne. Ligesom ledelsen undlod han også i begyndelsen at kommentere de unavngivne kilders udtalelser i Van-artiklen.
»Jeg har ikke kommenteret noget endnu, fordi jeg synes, det er trist at kommentere anonyme beskyldninger. Det er ikke min stil og ikke min verden. Hvis nogen siger noget konkret, svarer jeg, at jeg er et menneske, men ikke et perfekt et af slagsen. En dirigent er diktator over takt og lydstyrke. Men når du taler om menneskelig interaktion, er jeg alt andet end det«, siger han til pressebureauet DPA.

Slagtøjsspiller Willi Hilgers specifikke kritik tager han oppe fra og ned:
»Hvis jeg havde behandlet ham så uretfærdigt - hvorfor blev han her i 12 eller 13 år? Jeg tvivler på hans gode vilje i denne sag. Han havde en meget fin lyd og malede smukke farver på paukerne, men han havde rytmiske svagheder, og det var det, jeg talte om og kritiserede. Det er mit job«.

76-årige Barenboim hævder overfor DPA, at han har kapellets fulde opbakning, og at han har tænkt sig at blive på chefdirigentposten, så længe de vil have ham, og han har kræfterne. Han mener, at kritikken af ham har direkte forbindelse til de igangværende forhandlinger om hans kontrakt efter 2022, hvor den nuværende bevilling udløber. Ved årtusindskiftet fik han efter otte års ansættelse tilføjet »på livstid« til sin stilling som chefdirigent og musikchef for Staatsoper Berlin.

Berlins kulturborgmester- og senator, Klaus Lederer, er nu gået ind i sagen og har bedt statsoperaens direktør, Matthias Schulz, om at undersøge anklagerne. Direktøren indkalder nu samtlige ansatte til møde for at få belyst sagen.

Foto: Marco Borrelli

Magasinet KLASSISK nyheder

Læs også: Europas musikgeneral | Portræt Daniel Barenboim

Bestil gaveabonnement på magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER

Kritik af operahuset La Scalas direktør | Magasinet KLASSISK nyhed

Kritik af operahuset La Scalas direktør

»Økonomiske muligheder af den her kaliber møder man ikke hver dag«, siger La Scalas direktør.

90-årig dirigent river et år ud af kalenderen | Magasinet KLASSISK nyhed

90-årig dirigent river et år ud af kalenderen

Dirigentlegenden Bernard Haitink, som rundede 90 år i sidste uge, meddeler, at han tager et sabbatår i næste sæson.

PLADENYT

Punch og vitalitet | Magasinet KLASSISK pladenyt

Punch og vitalitet

Den danske dirigent Thomas Søndergård fortsætter sin Sibelius-færd med BBC National Orchestra of Wales.

Tilbage på sporet | Magasinet KLASSISK pladenyt

Tilbage på sporet

I anledning af hundredeåret for Leonard Bernsteins fødsel udkommer der tre symfonier med dirigent Antonio Pappano og Santa Cecilia Akademiets Orkester.

Grusomt oratorie | Magasinet KLASSISK pladenyt

Grusomt oratorie

Prokofievs partitur til denne film er ikke så kendt, da Stalin himself, som havde bestilt projektet, blev rasende over skildringen af sit forbillede Ivan den Grusomme.

Den anden side af medaljen | Magasinet KLASSISK pladenyt

Den anden side af medaljen

Ny portræt-dvd viser forskellige sider af medaljen inklusiv det hårde rejseliv, når man optræder ved omkring 120 koncerter årligt.

BESTIL NYHEDSBREV

Bestil nyhedsbrev | KLASSISK

Vær på forkant!

Hold dig ajour med det nyeste inden for opera og klassisk musik. Bestil vores ugentlige nyhedsbrev.


ANMELDELSER

J.S. Bach: Cellosuiterne Revisited,Toke Møldrup m.fl., Bridge Records 9503A/B | Magasinet KLASSISK anmeldelse

Bach med skønhedspletter

Vi bliver ikke “skånet” for klaprende buelyde, snerrende strenge og raspende toner.

Prokofiev: Symfoni nr. 2 og 3, State Academic Symphony Orchestra of Russia, dir. Vladimir Jurowski, Pentatone PTC 5186624 | Magasinet KLASSISK anmeldelse

Prokofievs ukendte symfonier

Det er svært ikke at lade sig fascinere af den konfliktfyldte verden, orkestret fremstiller.

Bellini: Norma, Sonya Yoncheva, Joseph Calleja m.fl., iscen. Àlex Ollé Opus Arte OA 1247 D | Magasinet KLASSISK anmeldelse

En religiøs pærevælling

Religionshadet får frie tøjler i denne opsætning af Bellinis opera ‘Norma’.

Thommissøn’s Easter, Musica Ficta, dir. Bo Holten, Dacapo 8.226188 | Magasinet KLASSISK anmeldelse

Åben mund og polypper

Der er ikke noget, der kan slå Musica Fictas nye cd med Luthersk musik.

ARTIKLER

Han forvandler sne til musik | Portræt Hans Abrahamsen | Magasinet KLASSISK

Han forvandler sne til musik | Portræt Hans Abrahamsen

Til april bliver komponisten Hans Abrahamsen den blot femte dansker, der modtager Sonnings Musikpris. Hvorfor er Danmark – og resten af verden – pludselig blevet så begejstret for komponisten, der skyer interviews og selvpromovering?

»Jeg føler, at det er meget adskilt, hvad der er privat og det, jeg bogstavelig talt skal lægge krop til scenisk«
Susanne Elmark, sopran

ANNONCER

Skattegraveren | Dokumentaropera

Mogens Dahl Koncertsal

Skattegraveren | Dokumentaropera

Mogens Dahl Koncertsal