Nyhed

Robert Schumann pris med fokus på fruen

Normalt gives Robert Schumann Prisen til »dirigenter, instrumentalister, sangere, orkestre og institutioner i tysk og internationalt musikliv eller musikvidenskabelig forskning, der udmærker sig ved at fremføre og formidle komponistens værker«.

Men denne gang gøres der en undtagelse, når pianisten Ragna Schirmer og forskeren Janina Klassen deler Robert Schumann Prisen 2019 for deres arbejde om hans hustru, pianisten og komponisten Clara Schumann, der skrev sin første klaverkoncert i en alder af 14 år. Clara stod i skyggen af gemalen, men i anledning af 200-året for hendes fødsel i 2019, er fru Schumann denne gang i centrum, skriver mediet, BR-Klassik.

Priskomitéen hædrer de to kvinder for deres »årtier lange dialog med Clara Schumann«. Schirmer tildeles prisen for hendes fortolkninger og indspilninger af Claras musik og Klassen for hendes fokus på Clara Schumann i sin forskning og undervisning i professoratet ved konservatoriet i Freiburg. Et fokus hun har haft siden sin doktordisputats om komponisten i 1988. Klassen udgav også i 2009 en af de mest læste biografier om Clara Schumann. De to prismodtagere deler checken på 75.000 kroner og den medalje, de får overrakt ved en højtidelighed i foråret.

Schumann Prisen bliver uddelt hvert andet år af den tyske by Zwickau hvor Robert Schumann blev født i 1810. I rækken af tidligere prisvindere finder man blandt andet oboisten Heinz Holliger, pianisten András Schiff, dirigent og pianist Daniel Barenboim samt dirigenterne John Eliot Gardiner og Nikolaus Harnoncourt.

I Zwickau afholdes også to musikkonkurrencer i komponistens navn. En for klaver og vokal og en for kor.

Læs også: Tyskland køber Schumann-noder for millionbeløb

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER