Nyhed

Musik hjælper patienter med hjerneblødning

Et finsk forskningsprojekt har undersøgt mennesker, der har skullet komme sig efter en hjerneblødning og genoptræne deres tale, hukommelse, motorik mv. Forskningen viser, at musik hjælper disse patienter hurtigere end patienter, der ikke lytter til musik. Neurologi-tidsskriftet Brain rapporterer, at “disse fund demonstrerer for første gang, at musiklytning kan øge den kognitive genoptræning og forhindre negative tanker under det tidlige post-hjerneblødningsstadium”.
En gruppe patienter har deltaget i forskningsprojektet. Tre måneder efter deres hjerneblødning indtraf, udviste musiklytterne 60 % forbedring i deres verbale hukommelse sammenlignet med en 18 % forbedring hos dem, der lyttede til lydbøger og 29 % hos dem, der ikke lyttede til nogen af delene.
Forsknerne er ikke sikre på, hvad der sker i hjernen hos hjerneblødningsramte, når de lytter til musik, men “musik kan måske på nogle måder aktivere nogle generelle mekanismer, der reparerer og fornyer hjernens neurale netværk efter hjerneblødningen”, udtaler Teppo Sarkamo, lederen af det finske forskningsprojekt, til nyhedsbureauet Reuters. Forskningen ses som pionerarbejde, der skal opfølges af lignende projekter, men der er tale om “en lovende start”, mener Sarkamo.

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER