Nyhed

USA’s højest betalte orkester scorer kassen

Med en netop indgået overenskomst får musikerne i San Francisco Symphony råd til ekstra store julegaver i år. Orkestret er i forvejen USA’s højest lønnede, og med den nye aftale er medlemmerne sikret en minimums-ugeløn på 25.000 kroner. Det svarer til en årsgage på 1,3 millioner kroner, et lønhop på mere end 200.000 kroner årligt.

»Musikerne er glade for at have indgået en ny kollektiv overenskomst, der vil sikre vores plads blandt verdens bedste orkestre«, siger David Gaudry, musikernes forhandlingsleder til San Francisco Classical Voice.

Udover stigningen i grundlønnen indebærer aftalen også royalties fra live-transmissioner af koncerter samt tillæg for overarbejde, anciennitet og kompensation under sygeorlov, dækning af lægeudgifter med videre. Hertil kommer ti ugers betalt ferie (højst usædvanligt i USA), en pensionsordning og en yderst fordelagtig boligfinansiering. Formanden for San Francisco Symphony, Sakurako Fisher, kalder den nye overenskomst for »musikernes, bestyrelsens og personalets investering i Symfoniens fremtid«.

Vi gætter på, at ledelsen og bestyrelsen også er godt tilfredse med aftalen i lyset af de historisk, svære konflikter med en fagforeningsstærk gruppe ansatte. Orkestret har været kendt for et notorisk fjendtligt forhold mellem musikere og ledelse og har flere gange været lagt ned af ugelange strejker og lockouter. Nu kan alle sove roligt om natten og lade op til en lang julemåned.

Foto: Brandon Patoc / PR

Læs også: Millionlønningerne ruller i de amerikanske orkestre

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER