Magasinet KLASSISK logo
Magasinet KLASSISK logo

NYHED

Wagner-ballade i Israel

14/09-18
Wagner-ballade i Israel | Magasinet KLASSISK nyhed
Israels statslige radio- og tv-organisation, KAN, har undskyldt overfor lytterne, efter en radiovært spillede uddrag fra Wagners ‘Ragnarok’ på den klassiske kanal Kol Hamusika. Wagners musik er tabu i landet på grund af komponistens anti-semitiske tilbøjeligheder, og fordi han var Hitlers yndlingskomponist. Den israelske stat har derfor nedlagt forbud mod at spille Wagner i medierne og mod at opføre hans musik i koncertsalene.

»Reglerne hos KAN er stadig, som de har været i årevis - Wagners værker vil ikke blive spillet på Kan Kol Hamusica. Det skyldes hensynet til den smerte, Wagners musik forårsager blandt de Holocaust-overlevende, der lytter til os. Redaktøren tog en forkert beslutning, da han valgte at spille stykket. Vi undskylder dette overfor vores lyttere. Sagen er blevet drøftet med de involverede parter«, siger en talsmand fra KAN.

Den officielle boykot af Wagner er imidlertid omdiskuteret, og formanden for Det Israelske Wagner-selskab, Yonatan Livni, bifalder programværtens beslutning om at bryde boykotten:
»Jeg hilser den første utilslørede afspilning af Wagners musik velkommen. Vi afspiller ikke komponistens personlige holdninger, men den vidunderlige musik, han skabte. Min afdøde far var en af de overlevende fra Holocaust, og af ham lærte jeg Wagner at kende som en afskyelig mand, der skrev himmelsk musik«, siger Yonatan Livni til avisen Haaretz.

En af Wagner-boykottens argeste modstandere er den argentinsk-israelske dirigent og pianist Daniel Barenboim. Han betegner komponisten som en uhyrlig og foragtelig person og ser hans holdninger som svært forenelige med hans musik, der både er ædel og generøs. Han mener, at den israelske stats forbud er med til at fastholde Wagners musik som uløseligt forbundet med nazismen og siger, at det er tid til at befri værkerne for denne vægt.

»Der er formentligt mange i Israel, der tror, at Wagner, som døde i 1883, levede i Berlin i 1942 og var gode venner med Hitler«, har Barenboim tidligere sagt til Der Speigel.

Magasinet KLASSISK nyheder

Læs også: Orkester på turné i højeste alarmberedskab

Bestil gaveabonnement på magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER

Komponist Bent Lorentzen er død | Magasinet KLASSISK nyhed

Komponist Bent Lorentzen er død

»Bent Lorentzen var gennem et langt liv en myreflittig komponist og lydskaber, konstant på jagt efter nye udtryk og nye muligheder«

Symfonikere strandet i lufthavn måtte improvisere | Magasinet KLASSISK nyhed

Symfonikere strandet i lufthavn måtte improvisere

Boston Symphony Orchestra og deres chefdirigent præsterede en feberredning, da de for nylig strandede i de Gaulle lufthavnen.

PLADENYT

Flórez føler sig klar til Mozart | Magasinet KLASSISK pladenyt

Flórez føler sig klar til Mozart

En af tidens største sangtalenter, den peruanske tenor Juan Diego Flórez, kaster sig over Mozarts værker.

BESTIL NYHEDSBREV

Bestil nyhedsbrev | KLASSISK

Læs nyhederne før de andre!

Hold dig ajour med det nyeste inden for opera og klassisk musik. Modtag vores gratis nyhedsbrev, der bliver udsendt ca. to gange om måneden.


ANMELDELSER

Berlioz: Béatrice et Bénédict Opus Arte OA 1239 D | Magasinet KLASSISK anmeldelse

Kærlighed i gråt

Under al operaens skæg og ballade ligger et drømmelag, som den erfarne franske instruktør Laurent Pelly får trukket frem.

ARTIKLER

»Jeg prøver at synge mig til respekt, vise, at jeg har min ret her, og så lader jeg de andre være i fred«
Lise Davidsen, sopran

ANNONCER

Mozarts Requiem Trinitatis Kantori 2018

Carl Nielsen International Competition 2019

Mozarts Requiem Trinitatis Kantori 2018

Magasinet KLASSISK abonnement