Nyhed

Wagner-ballade i Israel

Israels statslige radio- og tv-organisation, KAN, har undskyldt overfor lytterne, efter en radiovært spillede uddrag fra Wagners ‘Ragnarok’ på den klassiske kanal Kol Hamusika. Wagners musik er tabu i landet på grund af komponistens anti-semitiske tilbøjeligheder, og fordi han var Hitlers yndlingskomponist. Den israelske stat har derfor nedlagt forbud mod at spille Wagner i medierne og mod at opføre hans musik i koncertsalene.

»Reglerne hos KAN er stadig, som de har været i årevis – Wagners værker vil ikke blive spillet på Kan Kol Hamusica. Det skyldes hensynet til den smerte, Wagners musik forårsager blandt de Holocaust-overlevende, der lytter til os. Redaktøren tog en forkert beslutning, da han valgte at spille stykket. Vi undskylder dette overfor vores lyttere. Sagen er blevet drøftet med de involverede parter«, siger en talsmand fra KAN.

Den officielle boykot af Wagner er imidlertid omdiskuteret, og formanden for Det Israelske Wagner-selskab, Yonatan Livni, bifalder programværtens beslutning om at bryde boykotten:
»Jeg hilser den første utilslørede afspilning af Wagners musik velkommen. Vi afspiller ikke komponistens personlige holdninger, men den vidunderlige musik, han skabte. Min afdøde far var en af de overlevende fra Holocaust, og af ham lærte jeg Wagner at kende som en afskyelig mand, der skrev himmelsk musik«, siger Yonatan Livni til avisen Haaretz.

En af Wagner-boykottens argeste modstandere er den argentinsk-israelske dirigent og pianist Daniel Barenboim. Han betegner komponisten som en uhyrlig og foragtelig person og ser hans holdninger som svært forenelige med hans musik, der både er ædel og generøs. Han mener, at den israelske stats forbud er med til at fastholde Wagners musik som uløseligt forbundet med nazismen og siger, at det er tid til at befri værkerne for denne vægt.

»Der er formentligt mange i Israel, der tror, at Wagner, som døde i 1883, levede i Berlin i 1942 og var gode venner med Hitler«, har Barenboim tidligere sagt til Der Speigel.

Læs også: Orkester på turné i højeste alarmberedskab

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER