Nyhed

Iraks nationalsymfonikere på afgrundens rand

Iraks Nationale Symfoniorkester har med nød og næppe klaret skærene igennem årtiers turbulens. Orkestret har overlevet krige, en invasion, 12 års internationalt handelsforbud og en ødelæggende kamp mod Islamisk Stat, som sluttede sidste år. Men nu kan et administrativt forbud mod at få løn fra mere end én statslig arbejdsgiver blive strået, der endeligt knækker kamelens ryg.

Forbuddet mod statslig dobbeltløn blev oprindeligt foreslået af Verdensbanken som et våben i landets kamp mod en udbredt korruption. Men det viste sig at blive et problem for orkestret, idet mange af medlemmerne er nødsaget til at have flere indtægter. Man regnede fra offentlig side med, at det kun ville berøre en tredjedel af orkestermedlemmerne, men bureaukratiske forsinkelser har betydet, at ingen af dem har fået løn siden årsskiftet. Den uholdbare situation har foreløbigt fået halvdelen af musikerne til at sige op, skriver det franske nyhedsbureau AFP.

»Orkesteret er i stor fare. Nogle har ikke nok penge til at møde op, og andre står desillusionerede tilbage over det politiske slag mod orkesteret. Ikke at blive betalt i otte måneder har haft en forfærdelig psykologisk indvirkning på musikerne, men vi vil fortsat kæmpe fredeligt videre med vores musik«, fortæller chefdirigent Mohammed Amin Ezzat.

Det er ellers ikke, fordi symfonikerne har et voldsomt budget. For eksempel får chefdirigenten en månedsløn på små 8.000 kroner, og når alle lønninger er regnet sammen koster orkestret staten lige over en halv million kroner om året. De låner sig ind i et lokale uden vinduer på konservatoriet i Bagdad, men da der ikke altid er råd til brændstof til generatoren, der leverer elektricitet til bygningen, må orkestret ofte orientere sig i noderne med lommelygter.

Foto: M. Q. Photography

Læs også: Saudi-Arabien bygger sit første operahus

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER