Det Kgl Bibliotek | Verdenskendte pianister 2018 Magasinet KLASSISK logo
In dulci - koncert med Theatre of Voices 2018
Magasinet KLASSISK logo

NYHED

Iraks nationalsymfonikere på afgrundens rand

27/08-18
Iraks nationalsymfonikere på afgrundens rand | Magasinet KLASSISK nyhed
Iraks Nationale Symfoniorkester har med nød og næppe klaret skærene igennem årtiers turbulens. Orkestret har overlevet krige, en invasion, 12 års internationalt handelsforbud og en ødelæggende kamp mod Islamisk Stat, som sluttede sidste år. Men nu kan et administrativt forbud mod at få løn fra mere end én statslig arbejdsgiver blive strået, der endeligt knækker kamelens ryg.

Forbuddet mod statslig dobbeltløn blev oprindeligt foreslået af Verdensbanken som et våben i landets kamp mod en udbredt korruption. Men det viste sig at blive et problem for orkestret, idet mange af medlemmerne er nødsaget til at have flere indtægter. Man regnede fra offentlig side med, at det kun ville berøre en tredjedel af orkestermedlemmerne, men bureaukratiske forsinkelser har betydet, at ingen af dem har fået løn siden årsskiftet. Den uholdbare situation har foreløbigt fået halvdelen af musikerne til at sige op, skriver det franske nyhedsbureau AFP.

»Orkesteret er i stor fare. Nogle har ikke nok penge til at møde op, og andre står desillusionerede tilbage over det politiske slag mod orkesteret. Ikke at blive betalt i otte måneder har haft en forfærdelig psykologisk indvirkning på musikerne, men vi vil fortsat kæmpe fredeligt videre med vores musik«, fortæller chefdirigent Mohammed Amin Ezzat.

Det er ellers ikke, fordi symfonikerne har et voldsomt budget. For eksempel får chefdirigenten en månedsløn på små 8.000 kroner, og når alle lønninger er regnet sammen koster orkestret staten lige over en halv million kroner om året. De låner sig ind i et lokale uden vinduer på konservatoriet i Bagdad, men da der ikke altid er råd til brændstof til generatoren, der leverer elektricitet til bygningen, må orkestret ofte orientere sig i noderne med lommelygter.

Foto: M. Q. Photography

Magasinet KLASSISK nyheder

Læs også: Saudi-Arabien bygger sit første operahus

Bestil abonnement på magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER

Opus Arte overtages af Naxos | Magasinet KLASSISK nyhed

Opus Arte overtages af Naxos

»Naxos vil hjælpe Opus Arte videre og sikre, at produktions- og distributionsselskabet fortsat er i front«.

Første nye orkesterværk af Steve Reich i 30 år | Magasinet KLASSISK nyhed

Første nye orkesterværk af Steve Reich i 30 år

Det er de sidste tre årtiers ændringer i orkesterverdenen, der igen har givet den 82-årige komponist blod på tanden.

PLADENYT

Bernsteins sjældent opførte messe | Magasinet KLASSISK pladenyt

Bernsteins sjældent opførte messe

FBI mistænkte Bernstein for venstreorienterede sympatier og rådede præsident Nixon til ikke at overvære premieren på messen i 1971.

BESTIL NYHEDSBREV

Bestil nyhedsbrev | KLASSISK

Læs nyhederne før de andre!

Hold dig ajour med det nyeste inden for opera og klassisk musik. Modtag vores gratis nyhedsbrev, der bliver udsendt ca. to gange om måneden.


ANMELDELSER

Bellini: Norma, Sonya Yoncheva, Joseph Calleja m.fl., iscen. Àlex Ollé Opus Arte OA 1247 D | Magasinet KLASSISK anmeldelse

En religiøs pærevælling

Religionshadet får frie tøjler i denne opsætning af Bellinis opera ‘Norma’.

ARTIKLER

»Ingen af os er meget analytiske om, hvordan vi spiller til en koncert – vi vil gerne føres derhen, hvor vi ender, automatisk«
Jacob La Cour, cello

ANNONCER

Stilling som Operachef for Bergen Nasjonale Opera 2018

Det Kgl Bibliotek | Verdenskendte pianister 2018

Messias i Lyng Kirke 2018

Magasinet KLASSISK abonnement