Klassiske Dage 2018 | Holstebro International Music Festival Magasinet KLASSISK logo
Klassiske Dage 2018 | Holstebro International Music Festival
Magasinet KLASSISK logo

NYHED

Siegfried, langt mere end en hjernedød idiot | Operaanmeldelse

05/06-18
Siegfried, langt mere end en hjernedød idiot | Operaanmeldelse | Magasinet KLASSISK nyhed
Tredje opera i Wagners ‘Ring’-cyklus byder på et sprudlende orkester, et fortsat fravær af instruktion og imponerende sangere.

**** (4 stjerner ud af 6)

Af Andrew Mellor


‘Siegfried’ er det nærmeste man kommer på en komedie i ‘Ringen’, men det er også operaen, hvor Wagners “orkestersprog” er fuldt udviklet. Fra tredje sats har orkestret rigeligt at se til. De spytter snesevis af ledemotiver ud hvert minut, og musikken har indtil da ikke haft den samme tyngde, som nu kommer på banen.

Alexander Vedernikovs egale og subtile orkester har været denne cyklus’ største overraskelse, og de skuffede os heller ikke ved denne lejlighed, hvor deres vidunderlige spil fortsatte helt frem til aftenens sidste akkord. Vi hørte udsøgte soloer, og fortsat begejstret spil fra førsteviolinerne samt ømhed fra de dybe strygere.

Scenografien er stadig meget enkel, men åbningsscenen i Mimes grotte bød på den største aktivitet vi endnu har set i denne opsætning. Det var Wolfgang Ablinger-Sperrhacke som Mime, der sparkede forestillingen i gang med en præstation, som var fuld af humor. Endnu et eksempel på en sanger, der griber kontrollen i en ellers kedelig opførelse, og som sandsynligvis bygger på erfaringer fra tidligere, da han ikke sang partiet i den første cyklus.

Torsten Kerl har en enorm erfaring i titelrollen, og han gav os et overbevisende portræt af Siegfried, selvom han ikke umiddelbart lignede en helt. Han skildrede karakteren som langt mere end en hjernedød idiot. På scenen stod en nysgerrig yngling, der kun var ulydig når omstændighederne krævede det og samtidig skrøbelig i sin voksende modenhed. Han har en stærk stemme, men kæmpede for første gang med at få den ud over scenekanten, og var bedst i tredje akt, hvor han kunne udtrykke heltemod og lidenskab.

Modsat ham var Catherine Foster en fantastisk Brünnhilde. Hendes stemme har en imponerende styrke, og tonerne strømmer ud af hende som lava. Hendes præstation var frisk og overbevisende. James Johnson vendte tilbage som Wotan efter fraværet i ‘Valkyrien’, men han var ikke i sin bedste vokale form.

En gennemgående svaghed ved denne opsætning af ‘Ringen’ har været håndteringen af “special effects” samt kampscenerne, så situationen hvor Siegfried dræber dragen Fafner tegnede ikke lovende. Det blev dog håndteret på en enkel men acceptabel måde. Der var intet tåbeligt dragekostume på scenen. I stedet så man Andreas Hörl som Fafner i menneskelig udgave. Sopran Nina Bols Lundgren var charmerende som skovfuglen, og sammen med Ablinger-Sperrhacke tilførte hun balletagtigt lys og lethed til en mørk scenografi, hvor karaktererne hidtil har bevæget sig langsomt og forsigtigt rundt på scenen.

Wagner: ‘Siegfried’
1.6.18 Odeon, Odense

Magasinet KLASSISK nyheder

Læs også: Stærke stemmer og orkestret løfter opsætningen | Operaanmeldelse

Bestil gaveabonnement på magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER

Wagner-ballade i Israel | Magasinet KLASSISK nyhed

Wagner-ballade i Israel

»Jeg hilser den første utilslørede afspilning af Wagners musik velkommen«.

Skandaleramte Dutoit har fundet en arbejdsgiver | Magasinet KLASSISK nyhed

Skandaleramte Dutoit har fundet en arbejdsgiver

Charles Dutoit har omsider fundet en arbejdsgiver, der tør binde an med ham trods hans efterhånden noget flossede ry.

PLADENYT

En af verdens bedste sopraner og performere | Magasinet KLASSISK pladenyt

En af verdens bedste sopraner og performere

Fra dansk side kan vi ikke være taknemmelige nok for fænomenet Barbara Hannigan.

BESTIL NYHEDSBREV

Bestil nyhedsbrev | KLASSISK

Læs nyhederne før de andre!

Hold dig ajour med det nyeste inden for opera og klassisk musik. Modtag vores gratis nyhedsbrev, der bliver udsendt ca. to gange om måneden.


ANMELDELSER

Berlioz: Béatrice et Bénédict Opus Arte OA 1239 D | Magasinet KLASSISK anmeldelse

Kærlighed i gråt

Under al operaens skæg og ballade ligger et drømmelag, som den erfarne franske instruktør Laurent Pelly får trukket frem.

ARTIKLER

»Undgå de billige billetter på gulvet i siderne, under balkonen, men køb roligt de billigste hele vejen rundt på balkonen«

ANNONCER

Mozarts Requiem Trinitatis Kantori 2018

Carl Nielsen International Competition 2019

Mozarts Requiem Trinitatis Kantori 2018

Carl Nielsen International Competition 2019