Tosca | Valdemar Slot 2018 Magasinet KLASSISK logo
Magasinet KLASSISK logo

NYHED

Siegfried, langt mere end en hjernedød idiot | Operaanmeldelse

05/06-18
Siegfried, langt mere end en hjernedød idiot | Operaanmeldelse | Magasinet KLASSISK nyhed
Tredje opera i Wagners ‘Ring’-cyklus byder på et sprudlende orkester, et fortsat fravær af instruktion og imponerende sangere.

**** (4 stjerner ud af 6)

Af Andrew Mellor


‘Siegfried’ er det nærmeste man kommer på en komedie i ‘Ringen’, men det er også operaen, hvor Wagners “orkestersprog” er fuldt udviklet. Fra tredje sats har orkestret rigeligt at se til. De spytter snesevis af ledemotiver ud hvert minut, og musikken har indtil da ikke haft den samme tyngde, som nu kommer på banen.

Alexander Vedernikovs egale og subtile orkester har været denne cyklus’ største overraskelse, og de skuffede os heller ikke ved denne lejlighed, hvor deres vidunderlige spil fortsatte helt frem til aftenens sidste akkord. Vi hørte udsøgte soloer, og fortsat begejstret spil fra førsteviolinerne samt ømhed fra de dybe strygere.

Scenografien er stadig meget enkel, men åbningsscenen i Mimes grotte bød på den største aktivitet vi endnu har set i denne opsætning. Det var Wolfgang Ablinger-Sperrhacke som Mime, der sparkede forestillingen i gang med en præstation, som var fuld af humor. Endnu et eksempel på en sanger, der griber kontrollen i en ellers kedelig opførelse, og som sandsynligvis bygger på erfaringer fra tidligere, da han ikke sang partiet i den første cyklus.

Torsten Kerl har en enorm erfaring i titelrollen, og han gav os et overbevisende portræt af Siegfried, selvom han ikke umiddelbart lignede en helt. Han skildrede karakteren som langt mere end en hjernedød idiot. På scenen stod en nysgerrig yngling, der kun var ulydig når omstændighederne krævede det og samtidig skrøbelig i sin voksende modenhed. Han har en stærk stemme, men kæmpede for første gang med at få den ud over scenekanten, og var bedst i tredje akt, hvor han kunne udtrykke heltemod og lidenskab.

Modsat ham var Catherine Foster en fantastisk Brünnhilde. Hendes stemme har en imponerende styrke, og tonerne strømmer ud af hende som lava. Hendes præstation var frisk og overbevisende. James Johnson vendte tilbage som Wotan efter fraværet i ‘Valkyrien’, men han var ikke i sin bedste vokale form.

En gennemgående svaghed ved denne opsætning af ‘Ringen’ har været håndteringen af “special effects” samt kampscenerne, så situationen hvor Siegfried dræber dragen Fafner tegnede ikke lovende. Det blev dog håndteret på en enkel men acceptabel måde. Der var intet tåbeligt dragekostume på scenen. I stedet så man Andreas Hörl som Fafner i menneskelig udgave. Sopran Nina Bols Lundgren var charmerende som skovfuglen, og sammen med Ablinger-Sperrhacke tilførte hun balletagtigt lys og lethed til en mørk scenografi, hvor karaktererne hidtil har bevæget sig langsomt og forsigtigt rundt på scenen.

Wagner: ‘Siegfried’
1.6.18 Odeon, Odense

Magasinet KLASSISK nyheder

Læs også: Stærke stemmer og orkestret løfter opsætningen | Operaanmeldelse

Bestil abonnement på magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER

To operahuse bandlyser anmeldere | Magasinet KLASSISK nyhed

To operahuse bandlyser anmeldere

»Dette er en uacceptabel reaktion og en krænkelse af pressefriheden og til at tænke frit«

Op af den åndelige sump | Reportage Festspillene i Bergen | Magasinet KLASSISK nyhed

Op af den åndelige sump | Reportage Festspillene i Bergen

Festspillene i Bergen har musklerne og selvtilliden til at leve op til sin status som Nordens største begivenhed af sin art.

PLADENYT

Hindemith med saft og kraft | Magasinet KLASSISK pladenyt

Hindemith med saft og kraft

Der kunne fare en djævel i Hindemith, som tidligt flirtede med ekspressionisme og påvirkninger fra jazz.

KONTAKT

Kontakt redaktionen | KLASSISK

Har du ris, ros eller spørgsmål - så kontakt os

Sende os en mail og du vil modtage svar via den e-mail du angiver.


ANMELDELSER

Mendelssohn: Violinkoncert og Symfoni nr. 5 Faust Heras-Casado Harmonia Mundi HMM 902325 | Magasinet KLASSISK anmeldelse

Mendelssohn nyfortolket

Med en violintone, der kan tangerer en sinustone, vælger Isabelle Faust af og til kun at tegne sin stemme som en streg i luften.

ARTIKLER

»Vores ‘Ring’ er en del af byens forvandling – man kan sige, at det er orkestrets gave til Odeon og til byens udvikling«
Finn Schumacker, musikchef for Odense Symfoniorkester

ANNONCER

Magasinet KLASSISK abonnement