Magasinet KLASSISK logo
Magasinet KLASSISK logo

NYHED

Reaktioner på Kasper Holtens nye chefstilling

07/05-18
Reaktioner på Kasper Holtens nye chefstilling | Magasinet KLASSISK nyhed
Så blev hjemvendte Kasper Holten - til de ansattes udtalte begejstring og ingens store overraskelse - udpeget som manden, der skal efterfølge Morten Hesseldahl som chef for Det Kongelige Teater. Pressen, der var tilstede ved afsløringen af den nye teaterchef, beretter om »voldsom jubel fra de fremmødte medarbejdere«. Mange mener, at Holten er det oplagte valg med sin erfaring fra udlandet og sit kendskab til Det Kongelige indefra, mens andre ser udfordringer i, hvordan en topchef med kunstneriske ambitioner håndterer rollen som den superadministrator, der skal navigere mellem mange personalegrupper og en temmelig stram økonomi. Vi samler op på mediernes reaktioner.

Politikens musikredaktør, Thomas Michelsen, ser Holten som »den bedste nye chef for nationalscenen, bestyrelsen formentlig overhovedet kunne have udpeget«. Michelsen hæfter sig ved økonomien som den store udfordring for den nye teaterchef i en tid, hvor der er politisk enighed om at spare på kulturinstitutionerne:
»Da han var operachef ved Det Kongelige i 00’erne, var der medvind på cykelstien. Penge var ikke rigtig noget problem, og Operaen på Holmen var ny og spændende og tiltrak publikum til masser af forestillinger. Nu er der økonomisk modvind. Holtens forgænger, Morten Hesseldahl, valgte at klappe hælene sammen og parere ordre. Fra ham lød ingen offentlig dundertale mod Finansministeriet, mens de hvert år klippede endnu en bid af budgetterne, og teatrets ensembler måtte skæres ned«.

En leder i Jyllands-Posten kalder Holten for »en chef med enorm viden om det indhold, der produceres på et teater, og forstår, hvad der tales om«, og ser ham som modsætningen til “de djøfiserede administratorprofiler”, der længe har siddet i chefstolen på Kgs. Nytorv.
»Og hvis der er noget, Det Kongelige Teater trænger til på dette tidspunkt, er det en chef, der kan begejstre, skabe glæde og forføre. Alt det kan Kasper Holten. For han er en begejstret, begejstrende og forførende sjæl, simpelthen fordi han elsker kunsten og det at formidle den, samtidig med at han også ved, at det ikke er kunst det hele«, skriver avisen.

Berlingske nærer samme håb til Holtens entusiasme og kunstneriske indsigt, og ser det som en styrkelse i bevægelsen væk fra nationalscenens departementchef-vælde, både eksternt og internt.
»Og samtidig er det af helt afgørende betydning i en moderne medievirkelighed, hvis Det Kongelige Teater skal bestå, at en karismatisk chef kan tale varmt, levende, moderne og inderligt om kunstens betydning og væsentligheden af det, der foregår på scenen. Vigtigt udadtil, vigtigt indadtil, hvor enhver ny chef modtages med korslagte arme og udpræget skepsis. Kasper Holten kan tale om kunstens nødvendighed, så det blafrer af begejstring«.
Men også i forhold til det politiske liv kan en ny cheftype med en kunstnerisk baggrund blive afgørende. Stig Jarl, lektor ved Københavns Universitet og forsker i teaterpolitik- og økonomi, siger til Berlingske:
»Det er spændende, at vi har fået et menneske, som også kommunikerer med en kunstnerisk side, og som kan være med til at sætte dagsordenen i forhold til politikere. Han er et kunstnerisk brand, og det er interessant, for det kan være, at Det Kongelige Teater i højere grad kommer i offentlighedens lys«.

Kristeligt Dagblad skriver, at man med ansættelsen af Holten formentligt får ro på bagsmækken, fordi han nyder stor anseelse blandt de mange ansatte. Avisen har også talt med Stig Jarl, som her mener, at valget af Holten udtrykker et ønske om ro i organisationen efter sidste års interne uro oven på besparelser og et mistillidsvotum fra medarbejderne til ledelsen.
»Det er naturligt nok, at man nu ønsker sig en institutionschef, der kan skabe ro og kontinuitet. Der er ingen tvivl om, at han er medarbejdernes darling«, siger Stig Jarl.

Alt i alt er der enighed om, at Det Kongelige Teater går en lys fremtid i møde med den nye teaterchef ved roret. Ét forbehold finder man dog i Jyllands-Postens leder:
»Det er vanskeligt at finde et hår i suppen. Det skulle da lige være, om Kasper Bech Holten, der selv er kunstner langt ind i sjælen, vil være i stand til at holde den hårfine balance mellem at være inspirator og facilitator uden at blande sig for meget i de tre kunstneriske chefers arbejde. Eller hvis han løber sur i administratorrollen«.

Det samme mulige dilemma bliver også rundet i bloggen Kulturkupéen, hvor Ulla Strømberg, mag. art. i teatervidenskab, dog tager det med ophøjet ro:
»Holten kender selvfølgelig alle farer og alle fordele. Han er bevidst om, at han ikke er hverken skuespilchef, balletmester eller operachef. Han er regnearket oven over og et passioneret, hurtigløbende kulturelt sendebud, der ikke er mange af i Danmark«.

Foto: Kaare Viemose / Den Jyske Opera

Magasinet KLASSISK nyheder

Læs også: »Vi fik de fede år« | Interview Kasper Holten & Michael Schønwandt

Bestil abonnement på magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER

Fyret sopran taber appelsag om erstatning | Magasinet KLASSISK nyhed

Fyret sopran taber appelsag om erstatning

For sopran Maria Bayo lader det til, at en tvist om uberettiget fyring får sin endelige afslutning.

Zubin Mehta udnævnt til dirigent emeritus | Magasinet KLASSISK nyhed

Zubin Mehta udnævnt til dirigent emeritus

Den 82-årige veteran Zubin Mehta er blevet udnævnt til dirigent emeritus hos Los Angeles Philharmonics.

PLADENYT

Skurken fylder mest | Magasinet KLASSISK pladenyt

Skurken fylder mest

Jonas Kaufmann bliver overstrålet af skurken, Iago, i skikkelse af italieneren Marco Vratogna i Covent Gardens nye ‘Otello’.

Mozarts længsler og begær | Magasinet KLASSISK pladenyt

Mozarts længsler og begær

»Mozart kunne udtrykke længslen og begæret og smerten ved menneskelig væren og følte det så nemt«, siger Nikolaj Znaider.

Skurken fylder mest | Magasinet KLASSISK pladenyt

Skurken fylder mest

Jonas Kaufmann bliver overstrålet af skurken, Iago, i skikkelse af italieneren Marco Vratogna i Covent Gardens nye ‘Otello’.

Tjajkovskij ud af skabet | Magasinet KLASSISK pladenyt

Tjajkovskij ud af skabet

Tjajkovskijs forpinte dobbeltliv som skabshomoseksuel bliver mere end nogensinde integreret i Den Nederlandske Operas produktion af ‘Spar Dame’.

BESTIL NYHEDSBREV

Bestil nyhedsbrev | KLASSISK

Bliv opdateret!

Ved du, hvad der sker på #MeToo-fronten i det klassiske musikliv, eller hvem der løber med de store priser?


ANMELDELSER

Prokofiev: Symfoni nr. 2 og 3, State Academic Symphony Orchestra of Russia, dir. Vladimir Jurowski, Pentatone PTC 5186624 | Magasinet KLASSISK anmeldelse

Prokofievs ukendte symfonier

Det er svært ikke at lade sig fascinere af den konfliktfyldte verden, orkestret fremstiller.

J.S. Bach: Cellosuiterne Revisited,Toke Møldrup m.fl., Bridge Records 9503A/B | Magasinet KLASSISK anmeldelse

Bach med skønhedspletter

Vi bliver ikke “skånet” for klaprende buelyde, snerrende strenge og raspende toner.

Bellini: Norma, Sonya Yoncheva, Joseph Calleja m.fl., iscen. Àlex Ollé Opus Arte OA 1247 D | Magasinet KLASSISK anmeldelse

En religiøs pærevælling

Religionshadet får frie tøjler i denne opsætning af Bellinis opera ‘Norma’.

Thommissøn’s Easter, Musica Ficta, dir. Bo Holten, Dacapo 8.226188 | Magasinet KLASSISK anmeldelse

Åben mund og polypper

Der er ikke noget, der kan slå Musica Fictas nye cd med Luthersk musik.

ARTIKLER

Derfor lagde komponisten pennen i utide | Fokus Ufærdige operaer | Magasinet KLASSISK

Derfor lagde komponisten pennen i utide | Fokus Ufærdige operaer

Puccinis ‘Turandot’ er den mest kendte ufuldendte opera, men hvorfor kæmpede han så længe – og hvorfor er han langt fra alene om det?

»Vi lever i en underlig tid, der har glemt alt det egentlige – vi har helt glemt at trække vejret«
Patricia Petibon

ANNONCER

DFDS Operacruise 2019

Stilling som Operachef for Bergen Nasjonale Opera 2018

DFDS Operacruise 2019

Stilling som Operachef for Bergen Nasjonale Opera 2018