Nyhed

»At dirigere et nyt orkester er som at møde en ny pige«

I 2015 vandt Tung-Chieh Chuang Malko-konkurrencen, der bl.a. gav ham engagementer hos 27 orkestre samt jury-præsident Sakari Oramo som personlig mentor. For den taiwanesiske dirigent har mødet med de mange orkestre været det vigtigste.

Af Nikolaj Skinhøj

Hvad har Malkokonkurrencen betydet for dig?
»For en ung dirigent er det essentielt at dirigere koncerter med professionelle orkestre på alle niveauer. Dette er vigtigt, fordi du støder ind i forskellige problemstillinger, alt efter hvilket musikalsk niveau orkestret er på, og i den “virkelige” verden er der ikke en, to eller tre måder at opføre Beethoven eller Brahms på. Der er et utal af måder, hvor du støder på udfordringer, som du skal løse«.

Hvad var det bedste ved at vinde?
»For mig var det bedste koncerterne med de 27 orkestre. Jeg havde aldrig før været i Doha, og bare det at gå rundt på det lokale marked, lytte til traditionel folkemusik og opleve de vidt forskellige mennesker, der kom til koncerten for at se en asiat dirigere Brahms, har ændret mit perspektiv på verden«.

Hvordan har det været at arbejde med forskellige orkestre?
»For mig er det ligesom at møde en ny pige. Du ved ikke, hvordan hun vil opføre sig. Du kan se, hvordan hun ser ud, men du ved ikke, hvordan hun taler, og du bliver nødt til at lære hende bedre at kende. Det samme gælder for orkestre. Du ved på forhånd nogenlunde, hvordan orkestret er, men du kender ikke deres værkhistorik, og i løbet af en uge skal du indstudere et værk, som de ofte allerede på forhånd har et forhold til. Så det er altid overraskende, hvordan den musikalske proces forløber«.

Hvordan var det at have dirigenten Sakari Oramo som personlig mentor?
»Han er finne, og jeg vil beskrive hans prøveteknik som meget finsk. Der er ingen udenomssnak, han er behagelig og direkte under prøverne, og han svælger ikke rundt i store følelser, da det ofte kan skabe uro i et orkester, der typisk indeholder mange personligheder. Jeg var med til prøver i Stockholm med Det Kongelige Filharmoniske Orkester og BBC Symphony Orchestra i London«.

Hvordan fungerede mentorforholdet?
»Jeg overværede orkesterprøverne, hvilket basalt set er, hvad et mentorskab går ud på. Forud for prøverne satte vi os sammen og talte om repertoire og de vigtige sider ved at være en ung dirigent. Om den manglende erfaring, og hvordan man bedst øver med et orkester. Derefter gik vi ind til selve orkesterprøven, hvor jeg kunne opleve ham arbejde med musikerne«.

Hvordan adskiller det at vinde Malkokonkurrencen sig fra at vinde andre dirigentkonkurrencer?
»Der er to ting, der gør Malkokonkurrencen helt særlig. Du møder 27 forskellige orkestre indenfor et meget kort tidsrum, og derfor kan du trække på erfaringer fra det ene til det næste: “Aah, sidste gang jeg dirigerede dette stykke, er helt forskellig fra denne gang, og jeg støder ind i nogle helt andre problemer med dette orkester”. Den anden ting, der gør Malko speciel, er københavnerne og DR Symfoniorkestret, som tog imod mig med åbne arme, hvilket jeg fortsat er meget taknemmelig for«.

Foto: Harald Hoffmann

Læs også: Ekspressiv amerikaner bliver Malkovinder 2018

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER