Nyhed

Skilsmisse mellem Radiosymfoniorkestret og orkesterchef

Efter 19 år som chef for DR Radiosymfoniorkestret er Per Erik Veng blevet fyret. DR tilbød den afgående orkesterchef en stilling som kunstnerisk konsulent i DRs kommende koncerthus, hvilket han dog afslog. Den 55-årige Veng er kendt for at have opnået musikalske resultater på internationalt niveau, men hans ledelsesstil har ifølge Dansk Musiker Forbund medført et psykisk opslidende arbejdsmiljø.

DRs tilbud om en konsulentstilling indebar at sammensætte det klassiske repertoire, skaffe gæstespil og søsætte andre og nye former for arrangementer.

»I den nye stilling ville Per Erik Veng skulle have bidraget målrettet til de ambitiøse kunstneriske mål, der er sat for Koncerthuset. Med andre ord kunne Per Erik Veng have arbejdet med dét, han er mester i; nemlig at sammensætte et flot repertoire«, siger divisionschefen for DR Musik, Morten Hansen Pankoke, og understreger, at DRs store kunstneriske ambitioner for DR Koncerthuset er uændret.

»Målet med DR Koncerthuset er at skabe helt unikke musikalske oplevelser af international kvalitet med et repertoire, der spænder fra nye danske kompositioner og talentfulde unge kunstnere til de store værker med mestre fra alle genrer – altså både den klassiske og den rytmiske musik. Nu må vi løfte opgaven uden Per Erik Veng, og det er en skam, men det skal nok lykkes«, siger Morten Hansen Pankoke.

Der er nu indledt en afskedigelsessag, som DR ikke ønsker at kommentere yderligere.

Fra KLASSISKs side, ser det absurd ud, at DR ledelsen har valgt en så dårlig timing med fyringen. Konflikterne mellem Per Erik Veng og musikerne i Radiosymfoniorkestret har været kendt i årevis, uden at ledelsen har taget nogen videre konsekvens af situationen. Hvorfor er fyresedlen ikke kommet tidligere, eller efter flytningen til koncerthuset i Ørestaden er overstået? Hvis timingen skyldes den kritiske sociologi-specialeafhandling om Radiosymfoniorkestret, der – efter en ophedet samtale mellem Københavns Universitet og DR (information.dk/147389) – blev censuret, har DR snorksovet. Ledelsen burde være kommet situationen i forkøbet med en fyreseddel langt tidligere. Hvis ikke KU-specialet har haft indflydelse på tidspunktet for fyringen, burde ledelsen have ventet.
Måske burde man fyre en chef mere, som konsekvens af denne mangel på strategisk sans.
prm

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER