Nyhed

Violinist får kæmpepris

Violinisten Patricia Kopatchinskaja har modtaget Grand Prix Suisse de Musique med en tilhørende check på over tre millioner kroner. Den 40-årige violinist får den schweiziske kulturministers storpris for »hendes inspirerende radikale fortolkninger af værker fra forskellige perioder og genrer«.

Kopatchinskaja bliver af internationale medier betegnet som en af tidens største og mest spændende stjerner på det klassiske firmament og samtidig er hun en rebel, der ønsker at gøre op med genrens stive konventioner. Det er også noget som prisjuryen har lagt vægt på.

»Når hun optræder er det ikke blot standard violinrepertoiret, der fremstår nyt og tilsyneladende umiddelbart, hun spiller også den nutidige musik med uovertruffen klarhed, dedikation og virtuositet. Igen og igen udfordrer hun koncertritualerne og befrier publikum fra de vedtagne lyttevaners snærende bånd, som hun for eksempel gjorde med ‘Dies irae’-projektet ved årets Lucerne Festival«, lyder det i juryens motivation for tildelingen af prisen.

Moldavisk-fødte Patricia Kopatchinskaja er musikerbarn. Hun greb første gang fat i violinen som seks-årig og uddannede sig senere på instrumentet og i komposition ved konservatoriet i Wien. Efter at have vundet et studielegat læste hun videre ved Bern Konservatoriet i Schweiz, hvor hun bor i dag.

Kopatchinskaja optræder som koncertsolist med de allerstørste orkestre og har også en karriere som kammermusiker i selskab med blandt andre cellisten Sol Gabetta og pianisten Fazil Say. Blandt hendes seneste anmelderroste udgivelser er et album med Stravinskijs ‘Les Noces’ og Tjajkovskijs violinkoncert, som KLASSISK gav seks stjerner.

Foto: Julia Wesley

Læs også: Stravinskijs bondebryllup | Pladeanmeldelse

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER