Nyhed

Malko 2009 – 2. runde

Malko Konkurrencen er en fantastisk mulighed for unge dirigenter for, at få afprøvet deres evner foran et professionelt orkester – den mest dyrebare erfaring, en dirigent kan få. I Malko Konkurrencen 2009 har hver af de 30 deltagere 15 minutter i de indledende runder til, at overbevise juryen om deres værd. Det er også ret spændende for publikum at følge med.

KLASSISK havde fundet sig et sæde bag orkestret, og her hører man overraskende godt, og har ikke mindst det bedste udsyn til dirigenten.

Torsdagens række af deltagere viste dirigenter af vidt forskellige temperamenter og tilgange til, hvordan man griber musikken an og hvordan de 15 minutters indstuderingsforløb skulle bruges.

To modsætninger var briten Daniel Smith, der skulle føre DR SymfoniOrkestret i Ravels sansekildrende ‘La Valse’, og litaueren Vytautas Lukocius, som havde valgt førstesatsen fra Sibelius’ 2. symfoni. Smith er 27 år og en vis ungdommelig iver fornægtede sig ikke. Det var tydeligt at både han og orkestret var yderst familiære med ‘La Valse’, dog fyrede den unge dirigent al krudtet af al for tidligt og fortsatte det meste af stykket igennem med heftige armbevægelser som om han skulle male vægge i dobbelttempo. Orkestret var selvkørende, Smith stoppede kun musikerne én gang – efter få takter. Det var for unuanceret og indadskuende orkesterledelse med utrolig meget unødvendig subjektiv føleri.

Lukocius trådte ind på scenen og gav hånd til koncertmester Åstrand, og satte ellers Sibelius igang uden et ord. Denne dirigent har en langt mere firkantet slagteknik, men han er af et analyserende og sagligt gemyt, der ikke laver overflødige ornamenter med sin direktion. Hans Sibelius var mere efterårsagtig end vi normalt kender den 2. symfoni. Tempoet startede i underkanten, men blev efterhånden fra slæbende til mere strømmende. Hans idé med værket gik op for en, og en fornemmelse af forkert tempovalg fortonede sig fuldstændig. Det var en mand med en plan, men alligevel ikke god nok til juryen.

En tredje af torsdagens 15 konkurrenter var Francesco Angelico, der med sit Villazon-ydre indtog podiet med en stærk vilje til at fortolke og gå i dybden med udvalgte passager i førstesatsen af Sjostakovitjs 1. symfoni. Han var den dirigent, der hyppigst stoppede orkestret og gav verbale instrukser: Utrættelig var han efter de musikere, der startede lidt blegnæbbede; kort efter var det klarinetten i sidetemaet, som skulle have et par ord med på vejen, så en trompet, så de dybe strygere, osv. Angelico havde tydeligvis sine egne idéer til, hvordan værket skulle lyde, og han formåede dygtigt at kommunikere det til musikerne. Selvfølgelig skulle han videre til semifinalen.
prm

Fredagens semifinalister
Francesco Angelico (Italien), Hikaru Ebihara (Japan), Domingo Garcia (Venezuela), Shizuo Kuwahara (USA), Sean Newhouse (USA) og Joshua Newhouse (USA).

Finale lørdag
De indledende runder er gratis at overvære. Billetter til finalen i DR Koncerthuset kan købes til en pris mellem 180 og 225 kr. (dr.dk/koncerthuset eller via DR Butikken, 3520 6262). Finalekoncerten er kl. 19.00. DR2 transmitterer fra begivenheden kl. 20.00-22.30.

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER