Nyhed

Orkestermusiker sagsøger for aldersdiskrimination

Efter flere års chikanerier fra chefdirigenten sagsøger 1. fagottist ved Indianapolis Symphony Orchestra, John Wetherill (foto), nu orkestret for aldersdiskrimination. Den 62-årige musiker har tidligere indgivet en klage til det amerikanske nationale ligestillingsråd på ikke mindre end 17 sider med beskrivelser af, hvordan han selv og orkestrets andre musikere på over 40 år på daglig basis har oplevet at blive generet af chefdirigenten, polakken Krzysztof Urbanski, siden hans tiltrædelse i 2011.

Den unge chefdirigent skal angiveligt have opfordret Wetherill, som har spillet i orkestret i 27 år, til at opgive sin topposition som 1. instrumentalist til fordel for de yngre musikere på stolene ved siden af.

»Det er sådan, vi gør i Europa«, skal dirigenten have sagt ifølge Wetherill. Han mener, at chikanen fra Urbanski er et forsøg på at skille sig af med orkestrets ældre musikere, som er dyrere i drift end de unge på grund af forskellige tillæg og pensionsbidrag. Episoderne har været mange og tæller blandt andet en hændelse, hvor fagottisten blev bortvist i to uger uden løn, fordi han stemte sit instrument ved hjælp af elektronisk udstyr.

En juridisk repræsentant for orkestret afviser alle Wetherills anklager med ordene: »Sagsøgte benægter den uretfærdige, ondsindede påstand om uretmæssig adfærd fra Hr. Urbanski«.

Det amerikanske nationale ligestillingsråd har for nyligt vurderet klagen og stiller sig på Wetherills side. Rådet anbefaler ham at prøve sagen ved en domstol.

Læs også: Torsdagskarate med Urbanski | Koncertanmeldelse

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER