Nyhed

Ren klassisk søgemaskine går i luften

Hvad ville du stille op, hvis du kendte alle indspilninger, alle partiturer og alle bøger om klassisk musik? Sådan lyder spørgsmålet, der har fostret projektet ‘Music Connection Machine’, der lanceres i denne måned. I projektet, hvor Big Data møder musikhistorien, har 25 studerende ved det tekniske universitet i München gennemtrawlet tusindvis af websites med alverdens oplysninger om klassisk musik. Målet er at skabe et søgeværktøj for klassisk musik, der samler al tilgængelig online viden om musikere, komponister og deres værker og skaber overblik i en portal med elementer fra Google og Facebook.

»Hver komponist får en profil. Og hver musiker sin egen side. Fra denne side vil der være links til de mennesker og værker, som musikeren er forbundet med«, siger Vladimir Viro, projektets initiativtager og leder, der i mere end et årti har arbejdet i krydsfeltet mellem musik og datalogi til BR Klassik.

Den store udfordring i projektet har været at udvikle en tilpas præcis algoritme, der kan afgøre relevansen og kende forskel på skidt og kanel i nettets kæmpe udbud af informationer.

»Der findes allerede mange hjemmesider, der giver meget præcise oplysninger om kunstnere og værker. Men det store billede, det helt store billede, det kan du ikke få«, siger Nikita Basargin, en af de datalogistuderende i projektet.

Prøv selv Music Connection Machine

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER