Nyhed

Berliner Filharmonikerne skal dele statstilskud

Så kom Berliner Filharmonikernes nye finansieringspuslespil på plads med statsstøtte som den nye brik, efter den tyske forbundsregering sidste år lagde billet ind på at være med til at betale gildet. 130 millioner statslige kroner om året er det blevet til – men de skal vel at mærke deles med byens tre operahuse.

Som udgangspunkt ønskede delstaten Berlin at opprioritere Berlins Staatsoper, mens kulturminister Monika Grütters på forbundsregeringens vegne ønskede, at fokus skulle være på Berliner Filharmonikerne. Så det endte med et kompromis, hvor begge parter fik en luns.

Den mindelige løsning er blevet en fordeling, hvor staten fremover støtter Berliner Filharmonikerne med 55 millioner kroner om året og byens tre operahuse støttes med en fælles pulje på 75 millioner kroner. Aftalen løber fra 2018 og de efterfølgende ti budgetår.

At den føderale regering går ind og støtter økonomisk betyder, at delstaten kan spare næsten 35 millioner kroner om året i tilskud til Filharmonikerne. Til gengæld har kulturminister Monika Grütters krævet at få en plads i orkestrets bestyrelse.

Det klassiske nyhedssite Musik Heute forventer brok fra landets andre toporkestre over favoriseringen af Berliner Filharmonikerne, som er landets måske rigeste og i forvejen mest støttede orkester. Berliner Filharmonikernes årlige budget ligger på omkring en kvart milliard kroner. Heraf har godt 110 millioner kroner hidtil været finansieret af offentlige tilskud, mens resten hives hjem ved egenindtægter og fra store sponsorer, blandt andet fra en af verdens største banker, Deutsche Bank.

Foto: Monika Rittershaus

Læs også: Berliner Filharmonikerne på statslige hænder?

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER