Nyhed

Musik rører mig slet ikke | Ny forskning

Ny forskning ved Universitetet i Barcelona viser, at der findes mennesker for hvem, musik bogstavelig talt ikke siger noget som helst. Op mod fem procent af jordens befolkning lider af musikalsk anhedoni (apati overfor musik). De oplever ikke de samme fysiologiske effekter som øget hjerterytme og ændringer i den elektriske spænding i hudens overflade, de fleste af os oplever i en eller anden grad ved påvirkning af musik.

Forskerne bag resultaterne, det samme hold som for et par år siden påviste de fysiologiske effekter ved lytning til musik, har udvidet feltet og undersøgt den neurale aktivitet ved musiklytning hos folk med musikalsk anhedoni. Målinger udført ved hjælp af en MR-skanner viser, at forbindelserne mellem hjernens lyd- og belønningscentre slet ikke bliver aktiveret hos folk med lidelsen, og derfor er der heller ikke nogen fysiologisk påvirkning. Samtidig har forskerne konstateret, at man finder den kraftigste udveksling af information mellem de to centre hos mennesker med hyperhedoni (forøget lystfølelse), skriver videnskabsmagasinet The Atlantic.

»Resultaterne viser, at musikoplevelser er forbundet med en gensidig reaktion i de to neurale netværk – jo stærkere forbindelsen er mellem centrene, jo stærkere føles musikoplevelsen for lytteren«, siger neuroforsker Robert Zatorre til magasinet.

Anhedoni er kendetegnet ved en manglende evne til at føle glæde og lyst og betegnes normalt som et af tre kernesymptomer ved depression. Når det gælder musikalsk anhedoni, har man hidtil antaget, at der ikke er noget klinisk galt med dem, som døjer med lidelsen.

Læs også: Tonedøve mangler empati | Ny forskning

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER