Nyhed

Anmelderne elsker Breaking The Waves

Der er anmelderroser til instruktør, komponist, dirigent og besætning efter Opera Philadelphias verdenspremiere sidste torsdag på en operaudgave af Lars von Triers ‘Breaking The Waves’.

Anmelderen fra Philadelphia Inquirer, David Patrick Stearns sparer ikke på superlativerne i sin bedømmelse:
»Opera Philadelphia har både udviklet, produceret og opsat et kraftfuldt, gennemført og kunstnerisk set meget vigtigt stykke med ‘Breaking The Waves’. Det kreative hold bag forestillingen overgår sig selv med et fælles dramatisk sigte«.

Philadelphia Magazine anerkender også operahuset for den modige kunstneriske satsning med at sætte von Triers triste og foruroligende historie op, men magasinet mener, at nogle af hans vigtigste pointer er udeladt i librettisten Royce Vavreks komprimerede fortælling. Til gengæld er der dusinvis af roser til komponisten Missy Mazzoli, som med musikken leverer forestillingens mest succesfulde element.
»Mazzolis største triumf er de betagende og nyskabende orkestrale klange med en overraskende instrumentering«, skriver kritikeren David Fox.

Begejstring dominerer også Zachary Woolfe anmeldelse i New York Times. Anmelderen skriver, at operaen beriger von Triers fortælling med stor musikalsk vægt, og at få historier er så velegnede til operaens følelsesmæssige ekstremer som denne.
»Det er ikke nemt at finde nye operaer, der med autoritet påkalder sig opmærksomhed ved at fortælle en krystalklar historie og skabe en stærk og medrivende stemning. ‘Breaking the Waves’ gør alt det indfølt og med stil«.

Hos Opera News priser David Shengold instruktøren, James Darrah, som tryllebinder operapublikummet med filmdramaet. Rollebesætningen får også over én kam lovord med på vejen, og især fremhæves Kiera Duffy og John Moore i hovedrollerne som Bess og Jan.

Operaelskeren Lars von Trier var på grund af flyskræk ikke selv til stede ved premieren, men via Skype deltog han ved en præsentation af operaen i New York tidligere på måneden. Her udtrykte han sin fulde tillid til Mazzoli og Vavreks opsætning af hans historie, skriver The Guardian. Han ærgrede sig over ikke at kunne overvære forestillingen men glæder sig til at se den på video.

Der er indtil videre ingen offentliggjorte planer om en opsætning i Europa, men Opera Philadelphia samarbejder med English National Opera, så måske kan man opleve ‘Breaking The Waves’ i London ved en senere lejlighed.

Foto: Nicholas Korkos / Opera Philadelphia

Læs også: Breaking the Waves som opera

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER