Nyhed

En æra er slut – James Levine stopper på The Met

Efter flere år med vaklende helbred har chefdirigenten for The Metropolitan Opera i New York nu meddelt, at han ønsker at stoppe efter denne sæson. Sådan lyder den officielle erklæring fra operahuset i hvert fald. Men Norman Lebrecht fra bloggen SlippedDisc har en anden kritisk version af nyheden. Han mener, at James Levine er blevet gået af ledelsen og bestyrelsen for The Met, netop fordi hans dårlige helbred har påvirket hans arbejde som dirigent. Flere aviser, blandt andet New York Times, har de senere år beskrevet, hvordan Levine har kæmpet desperat for at beholde jobbet. Men nu har bestyrelsen tilsyneladende fået nok.

Levine inkarnerer om nogen The Met. Som karismatisk chefdirigent og musikchef har han siden 1976 stået i spidsen for en opera, der har fået ry for at være et af de fineste i verden. I mere end fire årtier har han dirigeret ikke mindre 2.500 forestillinger med 85 forskellige operaer. Hans enorme succes fik i 2006 operachef Peter Gelb til at udstede en blankocheck med et løfte om, at Levine havde stillingen lige så længe, han ønskede den.

Et scenestyrt samme år (2006) betød imidlertid, at Levine kom til at kæmpe med helbredet i længere tid, og han aflyste den ene dirigentopgave efter den anden på The Met. Med en skade på rygraden endte han til sidst med at måtte trække sig helt, men efter 2 års sygeorlov fik han kæmpet sig tilbage til sin stilling, men nu bundet til en kørestol.

Som følge af skaden og måske også af andre årsager havde Levine udviklet en kraftig rysten på hænderne, som kritikere i pressen mente var for stor en udfordring for en dirigent. Bekymringen om Levines fortsatte evne til at lede orkester og sangere bredte sig også i ledelsen, og nu udtalte Gelb, at han var parat til at lade Levine opsige sin stilling, hvis han ønskede det. Det ønskede Levine langt fra, og han har adskillige gange præsenteret både ledelse og presse for lægeerklæringer om, at han fysisk var i stand til at passe sit job.

I flere medier har der dog været spekulationer om, at Levine i virkeligheden lider af Parkinsons sygdom. Levines tid som chefdirigent slutter uanset hvad efter denne sæson. Han beholder tilknytningen til The Met som æresdirigent. Operakompagniet offentliggør efter planen navnet på Levines efterfølger indenfor de kommende måneder, skriver Opera News.

Foto: Marty Sohl / Met Opera

Læs også: En sikker succes

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER