Nyhed

Superviolinisten Kavakos modtager Sonningpris 2017 – mediernes reaktioner

»Kavakos er en af vor tids mest udtryksfulde violinister, og han fortolker de klassiske mesterværker med usædvanlig autoritet og en dyb musikalsk forståelse«. Sådan begrunder formanden for Léonie Sonnings Musikfond, Esben Tange, tildelingen af næste års Sonningpris til »måske verdens bedste på violin lige nu«, som Søren Schauser omtalte Kavakos i Berlingske efter Sibeliuskoncerten i DR’s Koncertsal i december. I medierne er der ingen kritiske røster over juryens valg, og det skorter ikke på roser til Kavakos. Schauser kalder ligefrem prismodtageren for et violingeni og fremhæver, at hans indspilning af Beethovens samlede violinsonater ikke fås bedre, og at cd’en med Brahms tre sonater med klaver er fremragende. Ligeledes betragter han grækerens indspilning af Sibelius’ violinkoncert som værende på højde med en af det 20. århundredes førende violinister, David Oistrakh.

I Politiken deler Thomas Michelsen begejstringen og kalder Kavakos for »verdens bedste klassiske musiker lige nu«. Den samme begejstring for hans talent giver Christine Christiansen udtryk for i Jyllands Posten, idet hun kalder Kavakos for både »violin-troldmand« og »superviolinist«. Hos DR betegner Max Fage Pedersen den i dag 47-årige violinist som en fabelagtig musiker og nævner, hvordan han i en alder af 12 år blev optaget som den yngste nogensinde i EU’s ungdomsorkester, og at han allerede som 21-årig havde vundet ikke mindre end tre internationale violinkonkurrencer, deriblandt Sibelius Konkurrencen.

Leonidas Kavakos modtager Léonie Sonnings Musikpris den 12. januar næste år ved en koncert med DR SymfoniOrkestret under ledelse af den kommende chefdirigent, Fabio Luisi. Prisbeløbet er fra 2017 hævet fra 600.000 til 750.000 kroner, eller 100.000 Euro.

Foto: Daniel Regan

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER