Magasinet KLASSISK logo
Magasinet KLASSISK logo

NYHED

Anmeldelse: Jouissance

28/09-15
Anmeldelse: Jouissance | Magasinet KLASSISK nyhed
Lørdagens program ved Nordiske Musikdage var en stor succes. Morten Riis og Anna Thorvaldsdottir (foto) stod for to af højdepunkterne.

5 ud af 6 stjerner


Af Sune Anderberg

Det kan være lidt af en udfordring at tiltrække publikum til den eksperimenterende kunstmusik, men det var ikke til at se, da Nordiske Musikdage 2015 indtog Det Kongelige Bibliotek lørdag eftermiddag. Mere end tusind mennesker var mødt op til et overflødighedshorn af gratis koncerter, som spændte lige fra fællesdans ved Andrea Pellegrini til moderne symfonier i Dronningesalen. Det var umuligt at høre det hele, for arrangementet bredte sig over mere end ti scener – ikke blot inde i selve biblioteket, men også i glaskuplen Dome of Visions og i Kongernes Lapidarium, hvor man gik rundt blandt gipsafstøbninger af græske guder og gamle konger. Jeg nåede selv omkring ti koncerter, og her sprang særligt den jyske lydkunstner Morten Riis og den islandske komponist Anna Thorvaldsdottir i øjnene.

Koncerten med Morten Riis’ ’Opaque Sounding’ var en eksklusiv affære. Kun omtrent tyve mennesker var der plads til i det mørklagte lokale. Riis sad selv på gulvet og styrede sine hjemmelavede instrumenter: fire ombyggede lysbilledfremvisere! De var placeret omkring en diskokugle, som de skød forskellige mængder lys op på, efterhånden som en hullet papstrimmel kørte gennem apparaterne. Når der var et hul i strimlen: lys, og når der ikke var: mørke.

Små lydgivere forbundet til fremviserne reagerede på mængden af lys. Derfor kunne Riis spille på dem, og utroligt nok formåede han at tilføre de små apparater personlighed. De brummede til hinanden, raslede lidt for sig selv eller hamrede så intenst, at man troede, de ville bryde sammen. Undervejs miksede Riis små, enkle melodistumper fra et kassettebånd ind i værket, og på den måde mødte det brutale og det harmoniske hinanden. Her sad en vaskeægte nørd med et romantisk forsøg på at vække sine maskiner til live, og det var både udtryksfuldt og rørende!

En smule mere traditionel var koncerten med Anna Thorvaldsdottirs ’In the Light of Air’. Det er et 40 minutter langt værk for bratsch, cello, klaver, harpe, perkussion og en smule elektronik, og det var det altid dygtige International Contemporary Ensemble (ICE) fra New York, der stod for opførelsen. Det foregik i den stemningsfulde Dome of Visions, efter mørket havde sænket sig. Glaskuplen blev lyst op af hængende glødepærer, som sammen med de indendørs træer skabte en perfekt ramme for den islandske komponists meget organiske musik. En musik, hun i øvrigt modtog Nordisk Råds Musikpris for i 2012.

Thorvaldsdottirs værk er på én gang meget roligt og foruroligende. Roligt, fordi det er bygget op om en fyldig og mørk drone, der indgyder lytteren en varm tryghed. Den tager sig god tid, udvikler sig langsomt undervejs og virker meget dragende. Men værket er også foruroligende, for en masse skurrende dissonanser danser rundt oven på dronen og truer med at bryde idyllen. Sådan er det altid hos Thorvaldsdottir. Den vekselvirkning fangede ICE med udsøgt fornemmelse for detaljen, og klangen i den lille kuppel var så homogen og afrundet, at man næppe kunne finde et bedre sted at opføre ’In the Light of Air’. Publikum var med rette tryllebundet, selvom mange måtte stå op eller sidde i skrædderstilling under alle fire satser.

Det er svært at fælde en samlet dom over så forskelligartede værker, som Nordiske Musikdage præsenterede i løbet af denne lørdag. Der var bestemt også kedelige koncerter, men sådan er det nu engang til eksperimenterende festivaler. Først og fremmest var det dog befriende at se så mange mennesker udvise en nysgerrighed over for kunstmusikken, og det var befriende, at nysgerrigheden blev belønnet.

Lørdag den 26. september i og omkring Det Kongelige Bibliotek
Nordiske Musikdage 2015: ’Jouissance’. Bl.a. Morten Riis’ ’Opaque Sounding’ og Anna Thorvaldsdottirs ’In the Light of Air’.

Foto: Saga Sigurdardottir / DG
Bestil gaveabonnement på magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER

Violinist dropper L.A. Phil til fordel for socialt arbejde | Magasinet KLASSISK nyhed

Violinist dropper L.A. Phil til fordel for socialt arbejde

Førsteviolinist hos Los Angeles Philharmonics, Vijay Gupta, tog en beslutning der overraskede mange.

Operakompagni lokker unge med gratis billetter | Magasinet KLASSISK nyhed

Operakompagni lokker unge med gratis billetter

Med det operahuset selv kalder »et jordskælvfremkaldende initiativ« satser English National Opera i London nu benhårdt på de unge.

PLADENYT

Tjajkovskij ud af skabet | Magasinet KLASSISK pladenyt

Tjajkovskij ud af skabet

Tjajkovskijs forpinte dobbeltliv som skabshomoseksuel bliver mere end nogensinde integreret i Den Nederlandske Operas produktion af ‘Spar Dame’.

Grusomt oratorie | Magasinet KLASSISK pladenyt

Grusomt oratorie

Prokofievs partitur til denne film er ikke så kendt, da Stalin himself, som havde bestilt projektet, blev rasende over skildringen af sit forbillede Ivan den Grusomme.

Skurken fylder mest | Magasinet KLASSISK pladenyt

Skurken fylder mest

Jonas Kaufmann bliver overstrålet af skurken, Iago, i skikkelse af italieneren Marco Vratogna i Covent Gardens nye ‘Otello’.

Tjajkovskij ud af skabet | Magasinet KLASSISK pladenyt

Tjajkovskij ud af skabet

Tjajkovskijs forpinte dobbeltliv som skabshomoseksuel bliver mere end nogensinde integreret i Den Nederlandske Operas produktion af ‘Spar Dame’.

BESTIL NYHEDSBREV

Bestil nyhedsbrev | KLASSISK

Bliv opdateret!

Ved du, hvad der sker på #MeToo-fronten i det klassiske musikliv, eller hvem der løber med de store priser?


ANMELDELSER

Prokofiev: Symfoni nr. 2 og 3, State Academic Symphony Orchestra of Russia, dir. Vladimir Jurowski, Pentatone PTC 5186624 | Magasinet KLASSISK anmeldelse

Prokofievs ukendte symfonier

Det er svært ikke at lade sig fascinere af den konfliktfyldte verden, orkestret fremstiller.

Thommissøn’s Easter, Musica Ficta, dir. Bo Holten, Dacapo 8.226188 | Magasinet KLASSISK anmeldelse

Åben mund og polypper

Der er ikke noget, der kan slå Musica Fictas nye cd med Luthersk musik.

Bellini: Norma, Sonya Yoncheva, Joseph Calleja m.fl., iscen. Àlex Ollé Opus Arte OA 1247 D | Magasinet KLASSISK anmeldelse

En religiøs pærevælling

Religionshadet får frie tøjler i denne opsætning af Bellinis opera ‘Norma’.

J.S. Bach: Cellosuiterne Revisited,Toke Møldrup m.fl., Bridge Records 9503A/B | Magasinet KLASSISK anmeldelse

Bach med skønhedspletter

Vi bliver ikke “skånet” for klaprende buelyde, snerrende strenge og raspende toner.

ARTIKLER

Derfor lagde komponisten pennen i utide | Fokus Ufærdige operaer | Magasinet KLASSISK

Derfor lagde komponisten pennen i utide | Fokus Ufærdige operaer

Puccinis ‘Turandot’ er den mest kendte ufuldendte opera, men hvorfor kæmpede han så længe – og hvorfor er han langt fra alene om det?

»Ingen af os er meget analytiske om, hvordan vi spiller til en koncert – vi vil gerne føres derhen, hvor vi ender, automatisk«
Jacob La Cour, cello

ANNONCER

DFDS Operacruise 2019

Stilling som Operachef for Bergen Nasjonale Opera 2018

DFDS Operacruise 2019

Stilling som Operachef for Bergen Nasjonale Opera 2018