Tivoli SommerKlassisk 2018 Magasinet KLASSISK logo
Magasinet KLASSISK logo

MAGASINARTIKEL (UDDRAG)

Odense går planken ud med Wagner | Tendens

10/05-18
Odense går planken ud med Wagner | Tendens | Magasinet KLASSISK

Wagners ringcyklus er den ultimative udfordring, og i stigende grad er symfoniorkestre begyndt at tage den til sig og opfører den koncertant. I Odense vælger man nu at gå skridtet videre.

Af Andrew Mellor

Femten timers opera, ni guder, tre vandnymfer, to kæmper, en superhelt, en hær og en drage. Der findes ikke et større operaværk end Richard Wagners ‘Nibelungens Ring’, hvilket dette udpluk fra persongalleriet tydeligt understreger.

»Vores ‘Ring’ er en del af byens forvandling – man kan sige, at det er orkestrets gave til Odeon og til byens udvikling«
Finn Schumacker, musikchef for Odense Symfoniorkester

Wagner ændrede radikalt på musikdramaet og formatet med disse fire operaer, komponeret over et spænd på 26 år fra de første koncepter blev udtænkt, til de sidste rettelser blev ført ind, og til slut blev opført i et specialbygget teater. ‘Ringens’ premiere i 1876 blev samtidig startskuddet på en udfordring, som de efterfølgende generationer lige siden har været draget af og har frygtet: at opføre den samlede ‘Ring’ live.

Manddomsprøven
Wagners ‘Ring’ betragtes som den ultimative udfordring for et operahus, og dét værk kan i den grad modne et operakompagni. Med “Københavner-Ringen” kom Den Kongelige Opera på verdenskortet og katapulterede samtidig Kasper Holtens internationale karriere.
Det samme skete, da Seattle Opera præsenterede deres første …MAGASINET KLASSISK NR. 49 | MAJ - AUG. 2018 Magasinet KLASSISK nyheder Læs hele artiklen i
KLASSISK nr. 49
Bestil gaveabonnement på magasinet KLASSISK

FLERE MAGASINARTIKLER

Tyve år med Beethoven under huden | Interview Trio con Brio | Magasinet KLASSISK

Tyve år med Beethoven under huden | Interview Trio con Brio

Bag den smilende overflade udfordrer og provokerer musikerne i Trio con Brio hinanden og er aldrig tilfredse. Deres nye Beethoven-indspilning kalder de et øjebliksbillede.

HJEMSØGT AF EDGAR ALLAN POE | Magasinet KLASSISK

HJEMSØGT AF EDGAR ALLAN POE

Edgar Allan Poes tekster blev i lang tid ringeagtet af kolleger i USA, men i Europa fik både litterater og komponister som Debussy smag for Poes sælsomme digte og gysernoveller. »Digtene tigger nærmest om at blive ledsaget af musik«, siger komponisten Poul Ruders om Poes ’The Bells’. I april er Den Fynske Opera aktuel med Danmarkspremieren på Philip Glass’ opera over Poe-novellen ’The Fall of the House of Usher’

NYHEDER

Derfor stemmer orkestrene efter oboen | Magasinet KLASSISK nyhed

Derfor stemmer orkestrene efter oboen

De store symfoniorkestre har mange traditioner, og en af dem gælder denne stemmepraksis.

KONTAKT

Kontakt redaktionen | KLASSISK

Har du ris, ros eller spørgsmål - så kontakt os

Sende os en mail og du vil modtage svar via den e-mail du angiver.

ANMELDELSER

Schubert: Klaversonater Javier Perianes (klaver) Harmonia Mundi HMM 902282 | Magasinet KLASSISK anmeldelse

Schubert med let klang

Javier Perianes’ håndtering af Schuberts bittesmå nuancer gøres med så stor kunstfærdighed.

ANNONCER

Magasinet KLASSISK abonnement