Magasinet KLASSISK logo
Magasinet KLASSISK logo

MAGASINARTIKEL (UDDRAG)

Hvorfor dirigerer kvinder ikke opera? | Tendens

09/11-17
Hvorfor dirigerer kvinder ikke opera? | Tendens | Magasinet KLASSISK

Den mandlige dominans på podiet i koncertsalen er gradvist ved at forsvinde, men sådan er det ikke i operahusene.

Af Andrew Mellor

I foråret sad jeg i Operaen og ventede på, at sceneforhænget skulle blive trukket til side inden første akt af Verdis ‘Macbeth’. Da lyset dæmpedes, og dirigenten dukkede op i orkestergraven, var der flere hoveder, som vendte sig.
»Det er en kvinde!«, udbrød kvinden, der sad ved siden af mig, og hendes forbløffelse var forståelig. Kvindelige dirigenter er et endnu mere sjældent syn i et operahus end i koncertsalen.

»Jeg har dirigeret ‘Götter-dämmerung’ og ‘Die Meistersinger von Nürnberg’, og jeg døde ikke af det, og jeg brød heller ikke sammen«
Joana Mallwitz, dirigent

»I går aftes blev jeg overrasket, da en kvinde skulle dirigere en Opera Holland Park-opsætning«, fortalte den London-baserede operaanmelder Alexandra Coghlan i juli, da jeg ringede til hende for at tale om emnet.

Ingen kvinder
I den indeværende sæson præsenterer symfoniorkestrene i Aalborg, Aarhus og Sønderjylland samt DR SymfoniOrkestret kvindelige dirigenter i deres abonnementsserier (DR byder endda på to). Det samme gør sig gældende hos symfoniorkestrene i Storbritannien, og City of Birmingham Symphony Orchestra indleder sågar sin anden sæson under en kvindelig chefdirigent.
Men på operafronten forholder det sig anderledes. Joana Mallwitz, der på effektiv vis dirigerede Den Kgl. Operas opsætning af ‘Macbeth’, vender dog tilbage til Holmen for at styre kapellet i opsætningen af Mozarts ‘Tryllefløjten’ denne vinter. Men man finder ingen kvindelige dirigenter hos Den Jyske Opera, Den Fynske Opera eller Den Ny Opera. Ingen af Storbritanniens tre fuldtidsoperakompagnier, uden for London, vil hyre kvinder til at stå i spidsen for deres hovedproduktioner. Og det samme gælder for Opéra de Paris og Deutsche Oper Berlin. I Covent Garden skal kun to ud af 26 opsætninger dirigeres af en kvinde.

Mandsstyret operaverden
Når man nærlæser sæsonprogrammerne hos verdens største operaselskaber, finder man faktisk ikke særlig mange kvindelige dirigenter. Kun en håndfuld kvinder har overhovedet haft en chefstilling i de store huse. Og lige for tiden er der ingen. Sian Edwards blev udnævnt til musikchef ved den engelske nationalopera i 1993, men hun trådte tilbage efter blot to år. Den australske dirigent Simone Young startede en tiårig periode som musikchef for Staatsoper Hamburg i 2005, efter at hun havde haft en lignende stilling i Opera Australia, som hun dog blev tvunget til ...MAGASINET KLASSISK NR. 47 | NOV. 2017 - JAN. 2018 Magasinet KLASSISK nyheder Læs hele artiklen i
KLASSISK nr. 47
Bestil gaveabonnement på magasinet KLASSISK

FLERE MAGASINARTIKLER

»Jeg er god til at tænde for mig selv« | Interview Fabio Luisi | Magasinet KLASSISK

»Jeg er god til at tænde for mig selv« | Interview Fabio Luisi

Chefdirigent Fabio Luisi ser stadig et stort og uforløst potentiale i DR SymfoniOrkestret, men han savner klang og et flydende legato. Og så har han ikke noget godt at sige om orkestersammenlægninger.

Russisk opera med forhindringer | Komponistportræt Modest Musorgskij | Magasinet KLASSISK

Russisk opera med forhindringer | Komponistportræt Modest Musorgskij

Modest Musorgskij var en ener med sine helt egne tanker om, hvordan en opera skulle lyde, og hans største værk blev senere ‘forbedret’ af adskillige kolleger, som troede, at de vidste bedre. I dag tror vi mere på manden selv, når hans opera ‘Boris Godunov’ står på plakaten.

NYHEDER

Første live-streamede koncert fra Vatikanet | Magasinet KLASSISK nyhed

Første live-streamede koncert fra Vatikanet

James MacMillans nye udgave af ‘Stabat Mater’ bliver den første koncert i Vatikanet, der kan opleves som live-stream.

KONTAKT

Kontakt redaktionen | KLASSISK

Har du ris, ros eller spørgsmål - så kontakt os

Sende os en mail og du vil modtage svar via den e-mail du angiver.

ANMELDELSER

Sven-David Sandström: The Passion of St. John, Daniel Carlsson (kontratenor), Lars Møller (baryton), Mogens Dahl Kammerkor, Brooklyn Rider, Jens Bjørn-Larsen (tuba), dir. Mogens Dahl,  Exlibris 30186 | Magasinet KLASSISK anmeldelse

Lidelse uden smerte

Jesu lidelse bliver til sval meditation i mundene på kontratenoren Daniel Carlsson, baryton Lars Møller og Mogens Dahl Kammerkor.

ANNONCER

Magasinet KLASSISK abonnement

Mogens Dahl Koncertsal