Tivoli SommerKlassisk 2018 Magasinet KLASSISK logo
Magasinet KLASSISK logo

MAGASINARTIKEL (UDDRAG)

Hvorfor dirigerer kvinder ikke opera? | Tendens

09/11-17
Hvorfor dirigerer kvinder ikke opera? | Tendens | Magasinet KLASSISK

Den mandlige dominans på podiet i koncertsalen er gradvist ved at forsvinde, men sådan er det ikke i operahusene.

Af Andrew Mellor

I foråret sad jeg i Operaen og ventede på, at sceneforhænget skulle blive trukket til side inden første akt af Verdis ‘Macbeth’. Da lyset dæmpedes, og dirigenten dukkede op i orkestergraven, var der flere hoveder, som vendte sig.
»Det er en kvinde!«, udbrød kvinden, der sad ved siden af mig, og hendes forbløffelse var forståelig. Kvindelige dirigenter er et endnu mere sjældent syn i et operahus end i koncertsalen.

»Jeg har dirigeret ‘Götter-dämmerung’ og ‘Die Meistersinger von Nürnberg’, og jeg døde ikke af det, og jeg brød heller ikke sammen«
Joana Mallwitz, dirigent

»I går aftes blev jeg overrasket, da en kvinde skulle dirigere en Opera Holland Park-opsætning«, fortalte den London-baserede operaanmelder Alexandra Coghlan i juli, da jeg ringede til hende for at tale om emnet.

Ingen kvinder
I den indeværende sæson præsenterer symfoniorkestrene i Aalborg, Aarhus og Sønderjylland samt DR SymfoniOrkestret kvindelige dirigenter i deres abonnementsserier (DR byder endda på to). Det samme gør sig gældende hos symfoniorkestrene i Storbritannien, og City of Birmingham Symphony Orchestra indleder sågar sin anden sæson under en kvindelig chefdirigent.
Men på operafronten forholder det sig anderledes. Joana Mallwitz, der på effektiv vis dirigerede Den Kgl. Operas opsætning af ‘Macbeth’, vender dog tilbage til Holmen for at styre kapellet i opsætningen af Mozarts ‘Tryllefløjten’ denne vinter. Men man finder ingen kvindelige dirigenter hos Den Jyske Opera, Den Fynske Opera eller Den Ny Opera. Ingen af Storbritanniens tre fuldtidsoperakompagnier, uden for London, vil hyre kvinder til at stå i spidsen for deres hovedproduktioner. Og det samme gælder for Opéra de Paris og Deutsche Oper Berlin. I Covent Garden skal kun to ud af 26 opsætninger dirigeres af en kvinde.

Mandsstyret operaverden
Når man nærlæser sæsonprogrammerne hos verdens største operaselskaber, finder man faktisk ikke særlig mange kvindelige dirigenter. Kun en håndfuld kvinder har overhovedet haft en chefstilling i de store huse. Og lige for tiden er der ingen. Sian Edwards blev udnævnt til musikchef ved den engelske nationalopera i 1993, men hun trådte tilbage efter blot to år. Den australske dirigent Simone Young startede en tiårig periode som musikchef for Staatsoper Hamburg i 2005, efter at hun havde haft en lignende stilling i Opera Australia, som hun dog blev tvunget til ...MAGASINET KLASSISK NR. 47 | NOV. 2017 - JAN. 2018 Magasinet KLASSISK nyheder Læs hele artiklen i
KLASSISK nr. 47
Bestil gaveabonnement på magasinet KLASSISK

FLERE MAGASINARTIKLER

Odense går planken ud med Wagner | Tendens | Magasinet KLASSISK

Odense går planken ud med Wagner | Tendens

Wagners ringcyklus er den ultimative udfordring, og i stigende grad er symfoniorkestre begyndt at tage den til sig og opfører den koncertant. I Odense vælger man nu at gå skridtet videre.

Interview: Sting<br>STING PÅ EVENTYR | Magasinet KLASSISK

Interview: Sting
STING PÅ EVENTYR

Sting udgav i oktober et album med musik af renaissancekomponisten John Dowland, som har splittet både fans og kritikere. Men er det så overraskende, at det bredtfavnende rock-ikon nu kaster sig over klassisk musik? »Jeg ser det som mit job at lade hånt om alle slags grænser og etiketter,« siger Sting til Klassisk.

NYHEDER

Derfor stemmer orkestrene efter oboen | Magasinet KLASSISK nyhed

Derfor stemmer orkestrene efter oboen

De store symfoniorkestre har mange traditioner, og en af dem gælder denne stemmepraksis.

KONTAKT

Kontakt redaktionen | KLASSISK

Har du ris, ros eller spørgsmål - så kontakt os

Sende os en mail og du vil modtage svar via den e-mail du angiver.

ANMELDELSER

Véronique Gens: Visions Alpha Classics  279 | Magasinet KLASSISK anmeldelse

Franske drømmesyn

Véronique Gens er mest fascinerende når hun tynder klangen ud, så man lytter med tilbageholdt åndedrag.

ANNONCER

Magasinet KLASSISK abonnement

Mogens Dahl Koncertsal