Det Kgl Bibliotek | Verdenskendte pianister 2018 Magasinet KLASSISK logo
In dulci - koncert med Theatre of Voices 2018
Magasinet KLASSISK logo

MAGASINARTIKEL (UDDRAG)

Den uheldige kosmopolit | Portræt Friedrich Kuhlau

02/11-17
Den uheldige kosmopolit | Portræt Friedrich Kuhlau | Magasinet KLASSISK

I samtiden var Friedrich Kuhlau en stor kanon i København, men han var livslangt udfordret af vanskelig økonomi og dårlige operatekster.

Af Per Rask Madsen

At Brahms satte pris på Kuhlau, ved vi blandt andet, fordi han i 1854 overvejede at lære fløjtespil, så han kunne spille duoer sammen med Clara Schumann. Selvom Kuhlaus eget instrument var klaveret – som udøvende musiker mestrede han ikke blæserinstrumenter – har få skrevet så meget fløjtemusik som han. Og sammen med hans klaversonatiner, som mange amatørpianister dengang og frem til i dag har været igennem, var de en god fast indtægt for ham.

»Allermest husker vi Kuhlau for musikken til operahaderen J.L. Heibergs skuespil ‘Elverhøj’«
Per Rask Madsen om Friedrich Kuhlau

Brahms lå også inde med partituret til Kuhlaus største triumf som operakomponist, eventyrhistorien ‘Lulu’ fra 1824. Men før vi dykker videre ned i dette nøgleværk i dansk guldalder, må vi se på, hvem den tysk-dansk komponist var.

Flygter til København
Friedrich Daniel Rudolph Kuhlau blev født den 11. september 1786 i byen Uelzen, 80 kilometer syd for Hamborg. De var en stor børneflok, og grundet farens stilling som militærmusiker flyttede familien en del rundt i det nordtyske. Farfaren havde haft en lignende ansættelse, og en onkel i Aalborg var organist, så Friedrich havde ikke musikken fra fremmede. Til gengæld var pengene små, og at han som 9-årig mistede synet på højre øje i en ulykke kunne ligne et ilde varsel for hans senere vekslende held i livet. I 1802 hedder bopælen Hamborg, hvor Friedrich oplever store værker og selv er stærkt engageret i sceniske opførelser samt i koncertsalen. Han er hovedsagelig selvlært, men bliver omkring 1806 undervist i musikteori af ...


Lulu live
- 14. jan. - 7. feb. Det Kgl. Teater, Gamle Scene.
- Historien om den orientalske prins Lulu, der vil befri den smukke prinsesse Sidi, som bliver holdt fanget af troldmanden Dilfeng.
- Instruktion ved Christian von Götz, Gert Henning-Jensen synger titelpartiet som Lulu og Dénise Beck er prinsessen Sidi.


MAGASINET KLASSISK NR. 47 | NOV. 2017 - JAN. 2018 Magasinet KLASSISK nyheder Læs hele artiklen i
KLASSISK nr. 47
Bestil gaveabonnement på magasinet KLASSISK

FLERE MAGASINARTIKLER

Derfor lagde komponisten pennen i utide | Fokus Ufærdige operaer | Magasinet KLASSISK

Derfor lagde komponisten pennen i utide | Fokus Ufærdige operaer

Puccinis ‘Turandot’ er den mest kendte ufuldendte opera, men hvorfor kæmpede han så længe – og hvorfor er han langt fra alene om det?

Interview: Mogens Dahl<br>»JEG KAN IKKE REDDE DANSK MUSIKLIV FOR MINE PRIVATE PENGE« | Magasinet KLASSISK

Interview: Mogens Dahl
»JEG KAN IKKE REDDE DANSK MUSIKLIV FOR MINE PRIVATE PENGE«

Mogens Dahl ankom pludselig ud af det blå til Amager og flyttede ind i en gammel kostald, han havde ombygget til koncertsal. Efter fem år holder han fortsat næsen oven vande.

NYHEDER

Netrebko runder Aalborg næste sommer | Magasinet KLASSISK nyhed

Netrebko runder Aalborg næste sommer

Den russiske stjernesopran vender tilbage til Danmark, når hun sammen med sin mand, tenoren Yusif Eyvazov, giver koncert i Musikkens Hus i 2019.

BESTIL NYHEDSBREV

Bestil nyhedsbrev | KLASSISK

Læs nyhederne før de andre!

Hold dig ajour med det nyeste inden for opera og klassisk musik. Modtag vores gratis nyhedsbrev, der bliver udsendt ca. to gange om måneden.

ANMELDELSER

Bellini: Norma, Sonya Yoncheva, Joseph Calleja m.fl., iscen. Àlex Ollé Opus Arte OA 1247 D | Magasinet KLASSISK anmeldelse

En religiøs pærevælling

Religionshadet får frie tøjler i denne opsætning af Bellinis opera ‘Norma’.

ANNONCER

Messias i Lyng Kirke 2018

Magasinet KLASSISK abonnement

Messias i Lyng Kirke 2018

Magasinet KLASSISK abonnement