Tivoli Sommerklassisk 2018 Magasinet KLASSISK logo

MAGASINARTIKEL (UDDRAG)

Den uheldige kosmopolit | Portræt Friedrich Kuhlau

02/11-17
Den uheldige kosmopolit | Portræt Friedrich Kuhlau | Magasinet KLASSISK

I samtiden var Friedrich Kuhlau en stor kanon i København, men han var livslangt udfordret af vanskelig økonomi og dårlige operatekster.

Af Per Rask Madsen

At Brahms satte pris på Kuhlau, ved vi blandt andet, fordi han i 1854 overvejede at lære fløjtespil, så han kunne spille duoer sammen med Clara Schumann. Selvom Kuhlaus eget instrument var klaveret – som udøvende musiker mestrede han ikke blæserinstrumenter – har få skrevet så meget fløjtemusik som han. Og sammen med hans klaversonatiner, som mange amatørpianister dengang og frem til i dag har været igennem, var de en god fast indtægt for ham.

»Allermest husker vi Kuhlau for musikken til operahaderen J.L. Heibergs skuespil ‘Elverhøj’«
Per Rask Madsen om Friedrich Kuhlau

Brahms lå også inde med partituret til Kuhlaus største triumf som operakomponist, eventyrhistorien ‘Lulu’ fra 1824. Men før vi dykker videre ned i dette nøgleværk i dansk guldalder, må vi se på, hvem den tysk-dansk komponist var.

Flygter til København
Friedrich Daniel Rudolph Kuhlau blev født den 11. september 1786 i byen Uelzen, 80 kilometer syd for Hamborg. De var en stor børneflok, og grundet farens stilling som militærmusiker flyttede familien en del rundt i det nordtyske. Farfaren havde haft en lignende ansættelse, og en onkel i Aalborg var organist, så Friedrich havde ikke musikken fra fremmede. Til gengæld var pengene små, og at han som 9-årig mistede synet på højre øje i en ulykke kunne ligne et ilde varsel for hans senere vekslende held i livet. I 1802 hedder bopælen Hamborg, hvor Friedrich oplever store værker og selv er stærkt engageret i sceniske opførelser samt i koncertsalen. Han er hovedsagelig selvlært, men bliver omkring 1806 undervist i musikteori af ...


Lulu live
- 14. jan. - 7. feb. Det Kgl. Teater, Gamle Scene.
- Historien om den orientalske prins Lulu, der vil befri den smukke prinsesse Sidi, som bliver holdt fanget af troldmanden Dilfeng.
- Instruktion ved Christian von Götz, Gert Henning-Jensen synger titelpartiet som Lulu og Dénise Beck er prinsessen Sidi.


MAGASINET KLASSISK NR. 47 | NOV. 2017 - JAN. 2018 Magasinet KLASSISK nyheder Læs hele artiklen i
KLASSISK nr. 47

FLERE MAGASINARTIKLER

Er dette engelsk operas redning? | Tendens Ny engelsk opera | Magasinet KLASSISK

Er dette engelsk operas redning? | Tendens Ny engelsk opera

Har de britiske komponister endelig genopdaget, hvor storslået operaformatet er med Thomas Adès’ tredje og bedste opera, som er aktuel på Holmen til marts?

FESTSPIL VED FODEN AF ALPERNE | Magasinet KLASSISK

FESTSPIL VED FODEN AF ALPERNE

Salzburg Festspillene i Østrig rækker fra opera i det grandiose format og uforglemmelige aftener med Wiener Filharmonikerne over forrygende kammerkoncerter, matinéer og kirkekoncerter til gratis optræden på gader og pladser med studerende fra byens berømte konservatorium, Mozarteum

NYHEDER

Daniel Harding dropper orkester | Magasinet KLASSISK nyhed

Daniel Harding dropper orkester

»At ændre jeres musikalske DNA ville være en destruktiv handling«.

BESTIL NYHEDSBREV

Bestil nyhedsbrev | KLASSISK

Læs nyhederne før de andre!

Hold dig ajour med det nyeste inden for opera og klassisk musik. Modtag vores gratis nyhedsbrev, der bliver udsendt ca. to gange om måneden.

ANMELDELSER

K&K Philharmoniker: Tiroler Beethoven-Tage, K&K Philharmoniker, dir. Matthias Georg Kendlinger, DaCapo Østrig 2198 | Magasinet KLASSISK anmeldelse

Et blålys

Der er spillefejl, og der mangler klangligt overskud, så dialogen mellem orkestrets forskellige grupper ofte falder til jorden.

ANNONCER

Magasinet KLASSISK abonnement

Mogens Dahl Koncertsal