Tivoli SommerKlassisk 2018 Magasinet KLASSISK logo
Magasinet KLASSISK logo

MAGASINARTIKEL (UDDRAG)

Den uheldige kosmopolit | Portræt Friedrich Kuhlau

02/11-17
Den uheldige kosmopolit | Portræt Friedrich Kuhlau | Magasinet KLASSISK

I samtiden var Friedrich Kuhlau en stor kanon i København, men han var livslangt udfordret af vanskelig økonomi og dårlige operatekster.

Af Per Rask Madsen

At Brahms satte pris på Kuhlau, ved vi blandt andet, fordi han i 1854 overvejede at lære fløjtespil, så han kunne spille duoer sammen med Clara Schumann. Selvom Kuhlaus eget instrument var klaveret – som udøvende musiker mestrede han ikke blæserinstrumenter – har få skrevet så meget fløjtemusik som han. Og sammen med hans klaversonatiner, som mange amatørpianister dengang og frem til i dag har været igennem, var de en god fast indtægt for ham.

»Allermest husker vi Kuhlau for musikken til operahaderen J.L. Heibergs skuespil ‘Elverhøj’«
Per Rask Madsen om Friedrich Kuhlau

Brahms lå også inde med partituret til Kuhlaus største triumf som operakomponist, eventyrhistorien ‘Lulu’ fra 1824. Men før vi dykker videre ned i dette nøgleværk i dansk guldalder, må vi se på, hvem den tysk-dansk komponist var.

Flygter til København
Friedrich Daniel Rudolph Kuhlau blev født den 11. september 1786 i byen Uelzen, 80 kilometer syd for Hamborg. De var en stor børneflok, og grundet farens stilling som militærmusiker flyttede familien en del rundt i det nordtyske. Farfaren havde haft en lignende ansættelse, og en onkel i Aalborg var organist, så Friedrich havde ikke musikken fra fremmede. Til gengæld var pengene små, og at han som 9-årig mistede synet på højre øje i en ulykke kunne ligne et ilde varsel for hans senere vekslende held i livet. I 1802 hedder bopælen Hamborg, hvor Friedrich oplever store værker og selv er stærkt engageret i sceniske opførelser samt i koncertsalen. Han er hovedsagelig selvlært, men bliver omkring 1806 undervist i musikteori af ...


Lulu live
- 14. jan. - 7. feb. Det Kgl. Teater, Gamle Scene.
- Historien om den orientalske prins Lulu, der vil befri den smukke prinsesse Sidi, som bliver holdt fanget af troldmanden Dilfeng.
- Instruktion ved Christian von Götz, Gert Henning-Jensen synger titelpartiet som Lulu og Dénise Beck er prinsessen Sidi.


MAGASINET KLASSISK NR. 47 | NOV. 2017 - JAN. 2018 Magasinet KLASSISK nyheder Læs hele artiklen i
KLASSISK nr. 47
Bestil abonnement på magasinet KLASSISK

FLERE MAGASINARTIKLER

Han angriber klaveret fra alle vinkler | Portræt Daniil Trifonov | Magasinet KLASSISK

Han angriber klaveret fra alle vinkler | Portræt Daniil Trifonov

Det er en af verdens bedste og mest intense pianister, man kan opleve, når Daniil Trifonov til sommer optræder i København. Hans spil udspringer af bizarre opvarmningsøvelser og en personlig fordybelse i musikken, som er ekstrem.

ALT HAN SYNGER BLIVER TIL GULD | Magasinet KLASSISK

ALT HAN SYNGER BLIVER TIL GULD

BRYN TERFEL kan give liv til operaroller i den ellers stive koncertsal, sidde og småfnise over sin rolle, inden han er nået ind på teaterscenen, og han napper gerne et cd-projekt af den mere populære slags, inden noget mere spændende melder sig. I november synger den verdensberømte basbaryton Wagner i København og Aalborg.

NYHEDER

De små scener er festivalens styrke | Operaanmeldelse | Magasinet KLASSISK nyhed

De små scener er festivalens styrke | Operaanmeldelse

Den første uge af CPH Opera Festival har både budt på fængslende oplevelser og forvirring.

KONKURRENCE

Konkurrence | Magasinet KLASSISK

Vind cd-boks med Yannick Nezet-Seguin & Rotterdam Symphony Orchestra

ANMELDELSER

Nørgård: Organ Book, Jens E. Christensen (orgel), Dacapo 6.220656 | Magasinet KLASSISK anmeldelse

Orgelet på vrangen

I Per Nørgårds kortfattede værker for orgel er mætningen af information så koncentreret, at de hver især rummer små universer.

ANNONCER

Mogens Dahl Koncertsal

Tivoli SommerKlassisk 2018

Mogens Dahl Koncertsal