Bestil gaveabonnement på magasinet KLASSISK Magasinet KLASSISK logo
Bestil gaveabonnement på magasinet KLASSISK
Magasinet KLASSISK logo

MAGASINARTIKEL (UDDRAG)

Den uheldige kosmopolit | Portræt Friedrich Kuhlau

02/11-17
Den uheldige kosmopolit | Portræt Friedrich Kuhlau | Magasinet KLASSISK

I samtiden var Friedrich Kuhlau en stor kanon i København, men han var livslangt udfordret af vanskelig økonomi og dårlige operatekster.

Af Per Rask Madsen

At Brahms satte pris på Kuhlau, ved vi blandt andet, fordi han i 1854 overvejede at lære fløjtespil, så han kunne spille duoer sammen med Clara Schumann. Selvom Kuhlaus eget instrument var klaveret – som udøvende musiker mestrede han ikke blæserinstrumenter – har få skrevet så meget fløjtemusik som han. Og sammen med hans klaversonatiner, som mange amatørpianister dengang og frem til i dag har været igennem, var de en god fast indtægt for ham.

»Allermest husker vi Kuhlau for musikken til operahaderen J.L. Heibergs skuespil ‘Elverhøj’«
Per Rask Madsen om Friedrich Kuhlau

Brahms lå også inde med partituret til Kuhlaus største triumf som operakomponist, eventyrhistorien ‘Lulu’ fra 1824. Men før vi dykker videre ned i dette nøgleværk i dansk guldalder, må vi se på, hvem den tysk-dansk komponist var.

Flygter til København
Friedrich Daniel Rudolph Kuhlau blev født den 11. september 1786 i byen Uelzen, 80 kilometer syd for Hamborg. De var en stor børneflok, og grundet farens stilling som militærmusiker flyttede familien en del rundt i det nordtyske. Farfaren havde haft en lignende ansættelse, og en onkel i Aalborg var organist, så Friedrich havde ikke musikken fra fremmede. Til gengæld var pengene små, og at han som 9-årig mistede synet på højre øje i en ulykke kunne ligne et ilde varsel for hans senere vekslende held i livet. I 1802 hedder bopælen Hamborg, hvor Friedrich oplever store værker og selv er stærkt engageret i sceniske opførelser samt i koncertsalen. Han er hovedsagelig selvlært, men bliver omkring 1806 undervist i musikteori af ...


Lulu live
- 14. jan. - 7. feb. Det Kgl. Teater, Gamle Scene.
- Historien om den orientalske prins Lulu, der vil befri den smukke prinsesse Sidi, som bliver holdt fanget af troldmanden Dilfeng.
- Instruktion ved Christian von Götz, Gert Henning-Jensen synger titelpartiet som Lulu og Dénise Beck er prinsessen Sidi.


MAGASINET KLASSISK NR. 47 | NOV. 2017 - JAN. 2018 Magasinet KLASSISK nyheder Læs hele artiklen i
KLASSISK nr. 47

FLERE MAGASINARTIKLER

En hel verdens violindarling er tilbage | Interview Hilary Hahn | Magasinet KLASSISK

En hel verdens violindarling er tilbage | Interview Hilary Hahn

Der er ikke skyggen af koncept over den amerikanske violinvirtuos Hilary Hahn, hvilket bestemt ikke en kritikers drøm at skulle sætte ord, men til gengæld er hun musikelskerens drøm.

SPANSK MAESTRO AF DEN TYSKE SKOLE | Magasinet KLASSISK

SPANSK MAESTRO AF DEN TYSKE SKOLE

Rafael Frühbeck de Burgos er DR SymfoniOrkestrets ny chefdirigent. En ægte maestro, der næste år runder de 80, men som holder sig frisk og stadig sætter sig nye mål. Valget af de Burgos er blevet kritiseret for at være gammeldags, men han betragter sig selv som en tysk ”kapelmeister”-type, der dyrker det generøst klangskønne.

NYHEDER

Konservatorielærer fyret efter kontroversielle karriereråd | Magasinet KLASSISK nyhed

Konservatorielærer fyret efter kontroversielle karriereråd

»Spil det du skal, duk hovedet, lad være med at beklage dig og hold din mund«.

BESTIL NYHEDSBREV

Bestil nyhedsbrev | KLASSISK

Læs nyhederne før de andre!

Hold dig ajour med det nyeste inden for opera og klassisk musik. Modtag vores gratis nyhedsbrev, der bliver udsendt ca. to gange om måneden.

ANMELDELSER

Overtures, Preludes & Intermezzi La Scalas orkester og dir. Riccardo Chailly Decca 483 1148 | Magasinet KLASSISK anmeldelse

Operafix uden stemmer

Alt bliver leveret med suverænt overblik og spillet med indlysende selvfølgelighed.

ANNONCER

Mogens Dahl Koncertsal

Magasinet KLASSISK abonnement