Bestil gaveabonnement på magasinet KLASSISK Magasinet KLASSISK logo
Bestil gaveabonnement på magasinet KLASSISK
Magasinet KLASSISK logo

MAGASINARTIKEL (UDDRAG)

Nordiske violinkoncerter vender tilbage | Tendens Nordiske koncerter

31/10-17
Nordiske violinkoncerter vender tilbage | Tendens Nordiske koncerter | Magasinet KLASSISK

Skandinaviske violinister graver i disse år i egen baghave og finder alternativer til de kendte violinkoncerter af Tjajkovskij og Mendelssohn.

Af Jens Cornelius

Hvad skal vi høre i aften: Tjajkovskijs violinkoncert eller den af Hjalmar Borgstrøm? Og hvad med Niels W. Gades violinkoncert i stedet for den berømte af Mendelssohn? Spørgsmålet er ikke dumt, for det er taget ud af årets koncertprogrammer. En hel stribe af nordiske violinkoncerter fra romantikken er blevet trukket frem igen, ikke kun som lokale pudsigheder, men som

»Folk er generelt meget nysgerrige – og der bliver spillet så meget musik, vi har hørt så mange gange før, at publikum faktisk er tørstige efter noget andet«
Christina Åstrand, violinist

alternativer til et overspillet violinrepertoire, der er ved at blive fladtrådt. Mendelssohn, Brahms, Tjajkovskij og Max Bruch må gerne bare en gang imellem blive erstattet af noget andet.

Skal ikke være dommer
I begyndelsen af september opførte Christina Åstrand både Niels W. Gades og Rued Langgaards violinkoncert sammen med Sønderjyllands Symfoniorkester. Gades Violinkoncert fra 1880 har hun også spillet i USA, Finland og flere andre steder, og hun er i det hele taget den violinist i dag, der har opført og indspillet flest af de danske romantiske violinkoncerter.
Hvad er det ved de danske violinkoncerter, du godt kan lide?
»Mysteriet!«, siger Christina Åstrand spontant.
»At man kan finde noget, der ikke er blevet spillet så tit. Og jeg synes simpelthen, det er sådan en skam, at de værker ligger og samler støv, for de er en vigtig del af vores historie og kultur. For at forstå andre skal man forstå sig selv! Der er en lang tråd i dansk musik, og det er vigtigt for mig ...«MAGASINET KLASSISK NR. 47 | NOV. 2017 - JAN. 2018 Magasinet KLASSISK nyheder Læs hele artiklen i
KLASSISK nr. 47

FLERE MAGASINARTIKLER

Den uheldige kosmopolit | Portræt Friedrich Kuhlau | Magasinet KLASSISK

Den uheldige kosmopolit | Portræt Friedrich Kuhlau

I samtiden var Friedrich Kuhlau en stor kanon i København, men han var livslangt udfordret af vanskelig økonomi og dårlige operatekster.

OM MORGENEN FUNGERER DET IKKE MED OPERA | Magasinet KLASSISK

OM MORGENEN FUNGERER DET IKKE MED OPERA

RADIO KLASSISK lover sine lyttere god klassisk musik døgnet rundt på den FM-frekvens, kanalen overtog fra P2. Men hvem bestemmer, hvilken musik der sendes og hvordan den udvælges hos Radio Klassisk?

NYHEDER

Billetskandale i La Scala | Magasinet KLASSISK nyhed

Billetskandale i La Scala

En medarbejder har solgt lavpris-billetter til La Scala Operaen til stærkt forhøjede priser på det sorte marked.

BESTIL NYHEDSBREV

Bestil nyhedsbrev | KLASSISK

Læs nyhederne før de andre!

Hold dig ajour med det nyeste inden for opera og klassisk musik. Modtag vores gratis nyhedsbrev, der bliver udsendt ca. to gange om måneden.

ANMELDELSER

Schubert: Die schöne Mullerin, Bo Skovhus (baryton), Stefan Vladar (klaver), Capriccio C5290 | Magasinet KLASSISK anmeldelse

Skovhus taber pusten

Selv om denne cd ikke er en førstevalgsindspilning af cyklussen, fortæller den om Skovhus’ kunst og vokale kvaliteter.

ANNONCER

Mogens Dahl Koncertsal

Magasinet KLASSISK abonnement