Tivoli Sommerklassisk 2018 Magasinet KLASSISK logo

MAGASINARTIKEL (UDDRAG)

Nordiske violinkoncerter vender tilbage | Tendens Nordiske koncerter

31/10-17
Nordiske violinkoncerter vender tilbage | Tendens Nordiske koncerter | Magasinet KLASSISK

Skandinaviske violinister graver i disse år i egen baghave og finder alternativer til de kendte violinkoncerter af Tjajkovskij og Mendelssohn.

Af Jens Cornelius

Hvad skal vi høre i aften: Tjajkovskijs violinkoncert eller den af Hjalmar Borgstrøm? Og hvad med Niels W. Gades violinkoncert i stedet for den berømte af Mendelssohn? Spørgsmålet er ikke dumt, for det er taget ud af årets koncertprogrammer. En hel stribe af nordiske violinkoncerter fra romantikken er blevet trukket frem igen, ikke kun som lokale pudsigheder, men som

»Folk er generelt meget nysgerrige – og der bliver spillet så meget musik, vi har hørt så mange gange før, at publikum faktisk er tørstige efter noget andet«
Christina Åstrand, violinist

alternativer til et overspillet violinrepertoire, der er ved at blive fladtrådt. Mendelssohn, Brahms, Tjajkovskij og Max Bruch må gerne bare en gang imellem blive erstattet af noget andet.

Skal ikke være dommer
I begyndelsen af september opførte Christina Åstrand både Niels W. Gades og Rued Langgaards violinkoncert sammen med Sønderjyllands Symfoniorkester. Gades Violinkoncert fra 1880 har hun også spillet i USA, Finland og flere andre steder, og hun er i det hele taget den violinist i dag, der har opført og indspillet flest af de danske romantiske violinkoncerter.
Hvad er det ved de danske violinkoncerter, du godt kan lide?
»Mysteriet!«, siger Christina Åstrand spontant.
»At man kan finde noget, der ikke er blevet spillet så tit. Og jeg synes simpelthen, det er sådan en skam, at de værker ligger og samler støv, for de er en vigtig del af vores historie og kultur. For at forstå andre skal man forstå sig selv! Der er en lang tråd i dansk musik, og det er vigtigt for mig ...«MAGASINET KLASSISK NR. 47 | NOV. 2017 - JAN. 2018 Magasinet KLASSISK nyheder Læs hele artiklen i
KLASSISK nr. 47

FLERE MAGASINARTIKLER

Er dette engelsk operas redning? | Tendens Ny engelsk opera | Magasinet KLASSISK

Er dette engelsk operas redning? | Tendens Ny engelsk opera

Har de britiske komponister endelig genopdaget, hvor storslået operaformatet er med Thomas Adès’ tredje og bedste opera, som er aktuel på Holmen til marts?

STOK ELLER BUE? | Magasinet KLASSISK

STOK ELLER BUE?

Fra violinvirtuos til dirigent. Det er ikke nødvendigvis lykken at være en af verdens mest berømte violinister. Men hvordan kommer man videre med sin karriere, når man allerede er på toppen? Maxim Vengerov, Nikolaj Znaider og Andrew Manze har alle prøvet at skifte violinbuen ud med en dirigentstok – med forskellig grad af succes.

NYHEDER

Daniel Harding dropper orkester | Magasinet KLASSISK nyhed

Daniel Harding dropper orkester

»At ændre jeres musikalske DNA ville være en destruktiv handling«.

KONTAKT

Kontakt redaktionen | KLASSISK

Har du ris, ros eller spørgsmål - så kontakt os

Sende os en mail og du vil modtage svar via den e-mail du angiver.

ANMELDELSER

Nørgård: Organ Book, Jens E. Christensen (orgel), Dacapo 6.220656 | Magasinet KLASSISK anmeldelse

Orgelet på vrangen

I Per Nørgårds kortfattede værker for orgel er mætningen af information så koncentreret, at de hver især rummer små universer.

ANNONCER

Magasinet KLASSISK abonnement