Tosca | Valdemar Slot 2018 Magasinet KLASSISK logo
Tosca | Valdemar Slot 2018
Magasinet KLASSISK logo

MAGASINARTIKEL (UDDRAG)

Nordiske violinkoncerter vender tilbage | Tendens Nordiske koncerter

31/10-17
Nordiske violinkoncerter vender tilbage | Tendens Nordiske koncerter | Magasinet KLASSISK

Skandinaviske violinister graver i disse år i egen baghave og finder alternativer til de kendte violinkoncerter af Tjajkovskij og Mendelssohn.

Af Jens Cornelius

Hvad skal vi høre i aften: Tjajkovskijs violinkoncert eller den af Hjalmar Borgstrøm? Og hvad med Niels W. Gades violinkoncert i stedet for den berømte af Mendelssohn? Spørgsmålet er ikke dumt, for det er taget ud af årets koncertprogrammer. En hel stribe af nordiske violinkoncerter fra romantikken er blevet trukket frem igen, ikke kun som lokale pudsigheder, men som

»Folk er generelt meget nysgerrige – og der bliver spillet så meget musik, vi har hørt så mange gange før, at publikum faktisk er tørstige efter noget andet«
Christina Åstrand, violinist

alternativer til et overspillet violinrepertoire, der er ved at blive fladtrådt. Mendelssohn, Brahms, Tjajkovskij og Max Bruch må gerne bare en gang imellem blive erstattet af noget andet.

Skal ikke være dommer
I begyndelsen af september opførte Christina Åstrand både Niels W. Gades og Rued Langgaards violinkoncert sammen med Sønderjyllands Symfoniorkester. Gades Violinkoncert fra 1880 har hun også spillet i USA, Finland og flere andre steder, og hun er i det hele taget den violinist i dag, der har opført og indspillet flest af de danske romantiske violinkoncerter.
Hvad er det ved de danske violinkoncerter, du godt kan lide?
»Mysteriet!«, siger Christina Åstrand spontant.
»At man kan finde noget, der ikke er blevet spillet så tit. Og jeg synes simpelthen, det er sådan en skam, at de værker ligger og samler støv, for de er en vigtig del af vores historie og kultur. For at forstå andre skal man forstå sig selv! Der er en lang tråd i dansk musik, og det er vigtigt for mig ...«MAGASINET KLASSISK NR. 47 | NOV. 2017 - JAN. 2018 Magasinet KLASSISK nyheder Læs hele artiklen i
KLASSISK nr. 47
Bestil abonnement på magasinet KLASSISK

FLERE MAGASINARTIKLER

Tyve år med Beethoven under huden | Interview Trio con Brio | Magasinet KLASSISK

Tyve år med Beethoven under huden | Interview Trio con Brio

Bag den smilende overflade udfordrer og provokerer musikerne i Trio con Brio hinanden og er aldrig tilfredse. Deres nye Beethoven-indspilning kalder de et øjebliksbillede.

Interview: Franz Welser-Möst<br>En væddeløbshest kræver sin mand | Magasinet KLASSISK

Interview: Franz Welser-Möst
En væddeløbshest kræver sin mand

Wiener Filharmonikerne har fravalgt at have en chefdirigent og lader sig kun lede af få udvalgte. Blandt dem er Franz Welser-Möst, der i juni er på danmarksturné med det berømte orkester, som højst usædvanligt medbringer Carl Nielsen på nodestativerne.

NYHEDER

Luisi tager over efter van Zweden i Dallas | Magasinet KLASSISK nyhed

Luisi tager over efter van Zweden i Dallas

»Orkestrene i USA er meget åbne og nysgerrige«

BESTIL NYHEDSBREV

Bestil nyhedsbrev | KLASSISK

Læs nyhederne før de andre!

Hold dig ajour med det nyeste inden for opera og klassisk musik. Modtag vores gratis nyhedsbrev, der bliver udsendt ca. to gange om måneden.

ANMELDELSER

Schubert: Klaversonater Javier Perianes (klaver) Harmonia Mundi HMM 902282 | Magasinet KLASSISK anmeldelse

Schubert med let klang

Javier Perianes’ håndtering af Schuberts bittesmå nuancer gøres med så stor kunstfærdighed.

ANNONCER

Magasinet KLASSISK abonnement

Mogens Dahl Koncertsal