Tivoli Sommerklassisk 2018 Magasinet KLASSISK logo

MAGASINARTIKEL (UDDRAG)

DRAGET AF URKRAFTEN

04/09-13
DRAGET AF URKRAFTEN | Magasinet KLASSISK

Fascinationen ved den besynderlige Rued Langgaard begyndte som teenager for Thomas Dausgaard. Senere indspillede han komponistens 16 symfonier, og i september vender han tilbage til Langgaard.

AF JENS POVLSEN

Anekdoten om partituret til Rued Langgaards ’Sfærernes musik’, der havner på skødet af avantgardemesteren Ligeti, er efterhånden legendarisk. I 1968 bladrer Ligeti i partituret og opdager, at han er sakket agterud: Allerede et halvt århundrede tidligere har den så forkætrede Langgaard komponeret en musik med blokharmonier og collageagtige strukturer, »indhyllet i sorte slør og uigennemtrængelige dødståger«. Trods komponistrygtet som konservativ var der noget helt særligt og originalt ved Rued Langgaards musik.
En skoledreng ved navn Thomas Dausgaard fik ørerne op for særlingen i det danske musikliv.
»Jeg var i erhvervspraktik i Radiosymfoniorkestrets cellogruppe, og i den uge, jeg sad der, blev Langgaards 6. Symfoni opført med John Frandsen som dirigent. Jeg var med til alle prøverne, og det åbnede noget hos mig at opleve musikken komme til live, når man sidder lige der, hvor det hele sker. Og her var en musik, der ikke havde den indre sammenhæng, som en romantisk eller senromantisk symfoni ville have. Den var nærmest klippet i stykker. Det var simpelthen så dragende, og samtidig kunne man jo også høre inspirationen fra andre komponister, man kendte godt. Men her var det hele taget et skridt videre«, siger Thomas Dausgaard.

»Langgaard var på en mission med sin musik – det var han aldrig i tvivl om, og derfor har det givetvis været meget smerteligt at føle sig så kunstnerisk isoleret, som han gjorde«


5.-8. sept. Rued Langgaard Festival
- Thomas Dausgaard opfører Langgaards 1. Symfoni, ’Klippepastoraler’, med Sønderjyllands Symfoniorkester den 6. sept. i Ribe Domkirke.
- Læs mere på langgaardfestival.dk

»Det var på et tidspunkt, hvor jeg var helt besat af Beethoven, og den fandenivoldskhed, der var hos ham, fandt jeg også hos Langgaard. Den samme urkraft, man fornemmer hos Beethoven og modet til at gå imod strømmen. Samtidig tog Langgaard sig enorme friheder« [...]

LÆS HELE ARTIKLEN I KLASSISK NR. 30


MAGASINET KLASSISK NR. 30 | September - oktober 2013 Magasinet KLASSISK nyheder Læs hele artiklen i
KLASSISK nr. 30

FLERE MAGASINARTIKLER

»Jeg er god til at tænde for mig selv« | Interview Fabio Luisi | Magasinet KLASSISK

»Jeg er god til at tænde for mig selv« | Interview Fabio Luisi

Chefdirigent Fabio Luisi ser stadig et stort og uforløst potentiale i DR SymfoniOrkestret, men han savner klang og et flydende legato. Og så har han ikke noget godt at sige om orkestersammenlægninger.

Komponisternes mand | Magasinet KLASSISK

Komponisternes mand

Igor Levit har noget at have sine stålsatte meninger om musik i. Sjældent møder man en så moden og reflekteret ung musiker. Han cd-debuterede med noget af klaverlitteraturens mest udfordrende repertoire, men kvitterede for nomineringen til en P2 Pris ved at spille bagatellen ‘Für Elise’.

NYHEDER

Snigløbet Luisi siger op som juryformand | Magasinet KLASSISK nyhed

Snigløbet Luisi siger op som juryformand

Blot to måneder før deltagerne skal på scenen og dyste, må international violinkonkurrence i huj og hast se sig om efter ny juryformand.

KONTAKT

Kontakt redaktionen | KLASSISK

Har du ris, ros eller spørgsmål - så kontakt os

Sende os en mail og du vil modtage svar via den e-mail du angiver.

ANMELDELSER

K&K Philharmoniker: Tiroler Beethoven-Tage, K&K Philharmoniker, dir. Matthias Georg Kendlinger, DaCapo Østrig 2198 | Magasinet KLASSISK anmeldelse

Et blålys

Der er spillefejl, og der mangler klangligt overskud, så dialogen mellem orkestrets forskellige grupper ofte falder til jorden.

ANNONCER

Magasinet KLASSISK abonnement

Mogens Dahl Koncertsal