Bestil gaveabonnement på magasinet KLASSISK Magasinet KLASSISK logo
Bestil gaveabonnement på magasinet KLASSISK
Magasinet KLASSISK logo

MAGASINARTIKEL (UDDRAG)

DRAGET AF URKRAFTEN

04/09-13
DRAGET AF URKRAFTEN | Magasinet KLASSISK

Fascinationen ved den besynderlige Rued Langgaard begyndte som teenager for Thomas Dausgaard. Senere indspillede han komponistens 16 symfonier, og i september vender han tilbage til Langgaard.

AF JENS POVLSEN

Anekdoten om partituret til Rued Langgaards ’Sfærernes musik’, der havner på skødet af avantgardemesteren Ligeti, er efterhånden legendarisk. I 1968 bladrer Ligeti i partituret og opdager, at han er sakket agterud: Allerede et halvt århundrede tidligere har den så forkætrede Langgaard komponeret en musik med blokharmonier og collageagtige strukturer, »indhyllet i sorte slør og uigennemtrængelige dødståger«. Trods komponistrygtet som konservativ var der noget helt særligt og originalt ved Rued Langgaards musik.
En skoledreng ved navn Thomas Dausgaard fik ørerne op for særlingen i det danske musikliv.
»Jeg var i erhvervspraktik i Radiosymfoniorkestrets cellogruppe, og i den uge, jeg sad der, blev Langgaards 6. Symfoni opført med John Frandsen som dirigent. Jeg var med til alle prøverne, og det åbnede noget hos mig at opleve musikken komme til live, når man sidder lige der, hvor det hele sker. Og her var en musik, der ikke havde den indre sammenhæng, som en romantisk eller senromantisk symfoni ville have. Den var nærmest klippet i stykker. Det var simpelthen så dragende, og samtidig kunne man jo også høre inspirationen fra andre komponister, man kendte godt. Men her var det hele taget et skridt videre«, siger Thomas Dausgaard.

»Langgaard var på en mission med sin musik – det var han aldrig i tvivl om, og derfor har det givetvis været meget smerteligt at føle sig så kunstnerisk isoleret, som han gjorde«


5.-8. sept. Rued Langgaard Festival
- Thomas Dausgaard opfører Langgaards 1. Symfoni, ’Klippepastoraler’, med Sønderjyllands Symfoniorkester den 6. sept. i Ribe Domkirke.
- Læs mere på langgaardfestival.dk

»Det var på et tidspunkt, hvor jeg var helt besat af Beethoven, og den fandenivoldskhed, der var hos ham, fandt jeg også hos Langgaard. Den samme urkraft, man fornemmer hos Beethoven og modet til at gå imod strømmen. Samtidig tog Langgaard sig enorme friheder« [...]

LÆS HELE ARTIKLEN I KLASSISK NR. 30


MAGASINET KLASSISK NR. 30 | September - oktober 2013 Magasinet KLASSISK nyheder Læs hele artiklen i
KLASSISK nr. 30

FLERE MAGASINARTIKLER

Nordiske violinkoncerter vender tilbage | Tendens Nordiske koncerter | Magasinet KLASSISK

Nordiske violinkoncerter vender tilbage | Tendens Nordiske koncerter

Skandinaviske violinister graver i disse år i egen baghave og finder alternativer til de kendte violinkoncerter af Tjajkovskij og Mendelssohn.

Lyden af Wagner går i kroppen | Magasinet KLASSISK

Lyden af Wagner går i kroppen

Wagner tænkte klangens virkning på et teaterpublikum ind i sin musik. Sangernes klang går uden om bevidstheden og direkte ind i vores lyttende kroppe. Som ingen anden komponist formår Wagner at åbne tilhørernes sind for den største medmenneskelighed igennem musikkens klanglige afbildning.

NYHEDER

Bent Sørensen vinder Grawemeyer Prisen 2018  | Magasinet KLASSISK nyhed

Bent Sørensen vinder Grawemeyer Prisen 2018

Nu er det blevet Bent Sørensens tur til at vinde den prestigefulde amerikanske musikpris, der bliver uddelt af University of Louisville.

BESTIL NYHEDSBREV

Bestil nyhedsbrev | KLASSISK

Læs nyhederne før de andre!

Hold dig ajour med det nyeste inden for opera og klassisk musik. Modtag vores gratis nyhedsbrev, der bliver udsendt ca. to gange om måneden.

ANMELDELSER

Saint-Saëns: Klaverkoncert nr. 3, Romain Decharmes (klaver), Malmö Symfoniorkester, dir. Marc Soustrot, Naxos 8.573477 | Magasinet KLASSISK anmeldelse

En afdæmpet bryllupskage

En ny serie indspilninger af Saint-Saëns’ fem klaverkoncerter er undervejs fra Malmö.

ANNONCER

Mogens Dahl Koncertsal

Magasinet KLASSISK abonnement