Bestil gaveabonnement på magasinet KLASSISK Magasinet KLASSISK logo
Bestil gaveabonnement på magasinet KLASSISK
Magasinet KLASSISK logo

ARTIKLER (UDDRAG)

Helt sin egen: Kaija Saariaho

Der findes kun få kvindelige stjernekomponister. Finske KAIJA SAARIAHO er en af dem, og det ekstraordinært gode øre for den lysende skønhed i musikken har hun altid haft. Måske fordi hun kredser om kærligheden og døden i sin musik. Den 5. maj modtager hun Léonie Sonnings Musikpris.

Chopin – den undervurderede | Portræt Frédéric Chopin

Chopin er nøglen til romantikken, både melodisk og harmonisk. Han havde virtuose evner som pianist og improvisator, hadede han at optræde, men elskede at komponere. Chopins musikhistoriske betydning er knapt nok sivet ind hos os, mener Bo Holten.

Interview: Pierre Boulez
»DET AFGØRENDE ER AT STUDERE PARTITURET«

Franskmanden Pierre Boulez har betydet mere end snart sagt nogen anden komponist og dirigent i vor tid. For samtidsmusikken. Men også for vores oplevelse af nye lag i symfoniske værker og operaer af Alban Berg, Debussy, Stravinskij, Wagner og Mahler.

Interview: Sine Bundgaard
INGEN ANDEN VEJ END SANGEN

Sine Bundgaard blev sanger pludselig en dag, da hun var 12. Siden da, har hun aldrig for alvor overvejet andre baner i livet end sangerens. Til oktober har hun sin rolledebut på Operaen i et af operalitteraturens mest krævende partier: titelrollen i Alban Bergs ’Lulu’.

Fra drømmenes dyb | Portræt Erich Wolfgang Korngold

Erich Wolfgang Korngold er måske bedst kendt i dag som filmkomponist, men som knap 20-årig skabte han operaen ‘Die tote Stadt’, der på forunderlig vis forløser en verden mellem liv og død. Til august får den danmarkspremiere 90 år efter værkets uropførelse.

Interview: Inger Dam-Jensen
HVIS MAN BEGYNDER AT DYRKE DET MØRKE, MISTER MAN LYSET

INGER DAM-JENSEN, sopranen, der voksede fra soubrette til lyrisk heltinde og droppede det store udland til fordel for Danmark, er forsigtig, før hun begiver sig derud rent vokalt, hvorfra der ingen vej er tilbage.

Portræt: Sergey Prokofiev
KLAVERKONCERTERNES FRÆKKE DRENG

Klaverkoncerten var døende som genre, da SERGEY PROKOFIEV komponerede sine fem i perioden 1911-32 og var med til at give genren en livskraftig opblomstring. For lytteren i dag virker Prokofievs værker forunderligt nutidige, hvilket man kan opleve dette forår i DR Koncerthuset.

Interview: Leif Ove Andsnes
»VÆRKET SKAL TALE GENNEM MIG«

Leif Ove Andsnes stræber efter følelsen af at skabe musikken på scenen. At ramme koncertens ’nu’ kræver for den norske verdenspianist en flere måneder lang arbejdsproces, stakkevis af noder overskrevet med Andsnes-fingersætninger – og styrken til at tro på sin musikalske intuition.

Portræt: Franz Liszts
OPRØREREN MOD DET GAMLE SYSTEM

Franz Liszt er måske den største klaverbegavelse nogensinde. Det udadvendte og revolutionerende performancefænomen var forbundet med en visionær skaberkraft, som voksede ud af malerkunsten og litteraturen. Men hvad står dette geni egentlig står for og hvad har man overset, misbilliget eller ikke interesseret sig for i Liszts musik?

Interview: Jesper Koch
KOMPONIST PÅ ET SIDESPOR

JESPER KOCH føler indimellem, at han som klassisk orkesterkomponist er kørt ud på et sidespor. Men han kan ikke stoppe med at gøre det, han har talent for og det, der føles som det eneste rigtige for ham.

ANNONCER

Mogens Dahl Koncertsal

Magasinet KLASSISK abonnement